Vodnjanka izazvala srpsko-hrvatski rat za lavandu

0
Dubravka Orlić Bašlin, vlasnica tvrtke Svijet biljaka.
Dubravka Orlić Bašlin, vlasnica tvrtke Svijet biljaka.

„Sadnice lavande je naručila Dubravka Orlić Bašlin iz Vodnjana, da bi obnovila izgorjele zasade na Hvaru. Naći ćete je na netu, veoma je poznata firma. Gasite tu vatru, please! U cijeli slučaj već se uključila i srpska Bezbednosno-informativna agencija koja želi da se smire strasti jer to narušava dobre odnose Srbije i Hrvatske“. Ovom nas je SMS porukom Nebojša Đinović, direktor tvrtke Superior iz Velike Plane u Srbiji, zamolio da prekinemo, kako kaže, agoniju oko toga s kim je u Hrvatskoj imao ugovor za izvoz sadnica lavande, piše Jutarnji list.

Dubravka Orlić Bašlin, vlasnica tvrtke Svijet biljaka, koja je navodno odustala od posla jer su joj prijetili što sadnice uvozi iz Srbije, neuvjerljivo je objasnila da to nije istina i da je Đinovićeva informacija pogrešna. Čula je za njegovu tvrtku Superior, ali kaže da nije razgovarala o uvozu.

„Ne želim to komentirati.Nisam uključena u taj posao i ne želim o tome pričati“, kratko je rekla Orlić Bašlin za Jutarnji list. Njezina tvrtka proizvodi sadnice lavande, a prije par godina u rasadnik su uložili dva milijuna eura.

Nebojša Đinović, sin poznatog bioenergetičara Ive Đinovića, rekao je da su ga kontaktirali iz srpskih institucija jer se oko izvoza milijun sadnica lavande podigla medijska prašina. Napisi koji su se pojavili u srpskim, a potom i u hrvatskim medijima ponovno su pokrenuli priču o tome da svaki posao koji srpske kompanije pokušavaju napraviti u Hrvatskoj završi neuspjehom, a posebno je opasno što se o tog posla odustalo zbog navodne prijetnje.

„Poslao sam ugovor institucijama, a o kome je riječ mogu reći tek kad dobijem povratni odgovor od Privredne komore Srbije koja će potvrditi da se radi o stvarnom ugovoru o poslu, a ne o izmišljenom, kako su to mediji sugerirali“, rekao je Đinović. Tvrdi da lavanda nije ni srpska niti hrvatska nego samo lavanda i da ne vidi nikakav razlog zbog čega bi se nekome prijetilo što uvozi sadnice iz Srbije, ako se to ekonomski isplati. Za izvoz milijun sadnica ukupne vrijednosti 100.000 eura, kaže, nije uzeo avans.

Priča oko lavande prvi se put pojavila u ožujku, kad je objavljeno da će tvrtka iz Velike Plane u Hrvatsku izvoziti sadnice proizvedene u biotehnološkom laboratoriju. U Hrvatskoj je informacija dočekana sa sumnjom, ali i pitanjem kako je moguće da se pokraj velikih domaćih rasadnika lavanda uvozi iz Srbije.

Ipak, kada se u kontekst uključi i to da je Hrvatska lani ukinula izdašne poticaje za uzgoj sadnica lavande od 14.000 kuna po hektaru, vjerojatno se proizvođačima učinilo isplativijim sadnice uvesti po cijenama nižim nego što se one mogu proizvesti u Hrvatskoj. Uostalom, sadnice lavande već se uvoze iz Italije, Francuske i Velike Britanije.

Joško Crmarić, vlasnik tvrtke Vitroplant iz Solina koji također proizvodi sadnice hvarske lavande, tzv. budovke, kaže da mu se količine koje se spominju čine prevelikima. On sadnice prodaje po cijeni od dvije do dvije i pol kune, dok bi prema onome što nam je Đinović rekao, cijena jedna sadnice bila 70 lipa.

Crnarić, piše dalje Jutarnji, kaže kako bi se s milijun sadnica moglo zasaditi 200 hektara, što je ogromna površina. Đinović pak na pitanje je li spomenuta hrvatska tvrtka odustala zbog prijetnje ili zbog toga što nisu imali novca da plate uvoz odgovara da on to ne zna, ali ga ne bi čudilo da su odustali zbog financijskih problema, a sakrili se iz tzv. prijetnji. Ipak, kaže, žao mu je što su se u tu priču oko posla njihove tvrtke uključile i sigurnosne agencije koje su im pokušale sugerirati da ne izlaze u medije jer se tako samo podgrijavaju priče o tome da srpske tvrtke ne mogu ništa prodati u Hrvatskoj, a time se indirektno ruše i politički odnosi koji su u uzlaznoj fazi.

Srpski mediji i u ovoj su priči pronašli urotu protiv njihova kapitala. Odmah su ponovili da su hrvatske kompanije u Srbiju investirale više od 500 milijuna eura i drže vodeće kompanije, dok s druge strane srpski kapital u Hrvatskoj stalno nailazi na prepreke. To potkrepljuju pričom o problemima koje je imao Slobodan Vučičević kada je od Fižulića kupio Turbo Limač te Miroslav Mišković prilikom propale kupnje Zagrepčanke, piše Jutarnji list.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA