Medulinska politička previranja: Emil Jukopila oteo IDS-u jednog vijećnika

0
Sjedište Općine Medulin.
Sjedište Općine Medulin.

Što se to kuha na političkoj sceni najbogatije istarske, i jedne od najbogatijih hrvatskih općina, pitanje je koje si u posljednjih dva tri tjedna postavljaju mnogi Medulinci. Ako je za vjerovati posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Medulina, ljubav IDS-a i Nezavisne liste Emila Jukopile definitivno je pukla. K tome jedan IDS-ov vijećnik, i kandidat za načelnika Općine na posljednjim regionalnim izborima Goran Žmak «kambija je bandiru» jasno dižući ruku protiv svih prijedloga iz klupe članova IDS-a. Goran Žmak pak javno diže ruku za sve prijedloge Nezavisne liste Emila Jukopile kao da je on vijećnik upravo Jukopiline liste.

No, to neće dugo trajati. Na hodniku medulinske općinske zgrade, naime, šuška se da bi Goran Žmak, inače mlađi brat bivšeg vlasnika i sadašnjeg savjetnika nove uprave Glasa Istre Željka Žmaka, vrlo brzo mogao dobiti nogu iz IDS-a. To zapravo ne čudi toliko koliko zapravo čudi to što će Jukopila, u svoje redove uzeti umirovljenika i već pomalo potrošenog Gorana Žmaka, koji je svoju političku karizmu i elokvenciju političke retorike do temelja srozao u posljednjoj kampanji, u koju se vratio nakon desetljeća izbivanja s medulinske političke scene.

IDS se tako rješava starog i politički potrošenog kadra koji toj parlamentarnoj stranci u Medulinu u stvari samo smeta i kvari ugled. Predsjednik vijeća medulinske Općine Darko Lorencin na zadnjim izborima zapravo nije imao bolju soluciju za kandidata na mjesto načelnika, pa je mlađi Žmak, tako «izvađen iz naftaline», donekle pokušao spasiti IDS-ov obraz u Medulinu.

Da bi stvari bile jasnije valja se prisjetiti kakva je raspodjela snaga u medulinskom općinskom vijeću danas. Najviše glasova ima Nezavisna lista Gorana Buića, čak pet, koja se skupljala oko udruge Šanpjero, inače donedavni veliki simpatizeri i članovi udruge Ladonja. Za njim je Nezavisna lista Emila Jukopile s četiri člana, ispred IDS-a s tri (uključujući i onaj Gorana Žmaka), SDP-a s dva člana te HDZ-a i Nezavisne liste Vladimira Periše s po jednim mandatom.

Dosad je glavnu riječ vodila koalicija IDS-SDP s Jukopilom pa su tako potonji imali devet glasova naprama sedam koalicije Buića, Periše i HDZ-a. Unazad nekoliko mjeseci, kada se osnovala stranka Ladonja, nezavisni Buićevci su jasno i glasno rekli da se neće učlaniti u tu stranku te da će i dalje ostati nezavisni.

Buićeva lista je tako javno okrenula leđa Pliniju Cuccurinu i njegovoj političkoj tvorevini, kao što su to u ostalom učinili i drugi nezavisni diljem Istre, ali i Kvarnera. To su učinili vjerojatno zbog toga što su shvatili da se u stvari iza cijele te priče oko Ladonje krije samo jedna stvar, a to je ambicija Plinija Cuccurina da se dočepa zastupničke fotelje ne bi li ispunio svoj dječački berlusconizirani san.

Goran Buić, načelnik Općine Medulin.
Goran Buić, načelnik Općine Medulin.

Kako sada stvari stoje u medulinskoj političkoj pinjati kacijolu čvrsto drže IDS-SDP i Buićevi nezavisni potpomognuti nezavisnim glasom Vladimira Periše i HDZ-a. Ta dva posljednja glasa uostalom im niti nisu toliko važni jer i onako sami imaju većinu. Takva je kombinacija snaga unutar Vijeća doduše već postojala unazad par godina. No, tada su načelnik Goran Buić i Darko Lorencin raskinuli koaliciju zbog čega je na fotelju načelnika sjeo Emil Jukopila kojeg je predložio IDS. Na toj je funkciji bio svega dvije godine jer su uslijedili izbori na kojima je za šaku od nekoliko desetaka glasova pobijedio Goran Buić. Nakon dvogodišnje opozicije u vijeću, Buić sada, zajedno s IDS-om i SDP-om ima većinu.

Glas Gorana Žmaka u ovom slučaju je nebitan, kao uostalom i njegov angažman u stranci iz koje će vrlo brzo biti izbačen. U svakom slučaju sadašnje stanje daje vjetar u leđa medulinskoj općini jer ju vode mlade snage koje zasigurno nisu opterećene prošlošću, partijom, partizanima.....

U medulinskoj upravi zanimljivost je svakako novi financijski pročelnik čiju funkciju obavlja županijski vijećnik Ladonje i bivši računovođa Adris grupe, Vinkuranac Alen Rosanda. Za njega se zna da u Općini Medulin prima plaću za pola radnog vremena. Druga zanimljivost je svakako novi načelnikov savjetnik za Mjesne odbore i odnose s javnošću. Tu ulogu dobio je Enzo Crnobori iz Banjola za kojeg se zna da je bivši vojni tajni agent i sin poznatog proizvođača maslinovog ulja Marija Crnoborija. Načelnikov novi PR nedavno je umirovljen, a svoj je radni vijek proveo kao agent u jednoj od tajnih službi MORH-a koja se bavila tajnim motrenjem, elektronskim djelovanjem i obavješćivanjem. Buićevi oponenti su ne jednom javno rekli da je upravo Enzo Crnobori idejni začetnik udruge Šanpjero i tvorac političara Gorana Buića.

Na koncu valja istaknuti da su se sve te nove političke promjene na medulinskoj sceni dogodile odmah nakon zajedničkog putovanja Ivana Jakovčića, Borisa Miletića i Gorana Buića u London na jednu nogometnu utakmicu ovog proljeća. Navodno je tada dogovorena ponovna suradnja nezavisnih Buićevca s IDS-om, ali i o stavu Općine Medulin o budućem županijskom centru za gospodarenje otpadom na Kaštijunu od kojeg bi Općina Medulin imala mnogo koristi. No, o toj ćemo temi pisati jednom drugom prilikom. (Piše: Bruno Cettina)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA