Jakovčić: Neki konzervatori me podržavaju, slažu se da je suludo čitavo područje proglasiti kulturnim dobrom

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Svjestan interesa medija, ali i svekolike javnosti vezano za izjave koje je dao nakon što je područje Sv. Katarina - Monumenti proglašeno kulturnim dobrim, istarski župan Ivan Jakovčić sazvao je 19. travnja tiskovnu konferenciju na kojoj je još jednom izrazio svoje nezadovoljstvo tom odlukom.

„Cijeli taj natječaj ćemo morati ponoviti i pokazati da zaista želimo stvoriti poduzetničku klimu. Ovaj potez konzervatora je jasno pokazao da Hrvatskoj itekako trebaju značajne promjene“, izjavio je Jakovčić.

Izrazio je bojazan da se sada nitko neće javiti na međunarodni poziv za Hidrobazu jer investitori ne znaju po kojim će uvjetima moći graditi. „S projektom Brijuni rivijera smo još prije deset godina htjeli pokrenuti novi ciklus ozbiljnih ulaganja u Istri, no za sada mislim da ćemo morati stati“, dodao je Jakovčić ali napomenuo da se nada već u svibnju ili lipnju donijeti odluku o tome što dalje učiniti kako bi se privuklo investitore.

„Jučer sam bio u Zagrebu na sastanku s ministricom kulture Andreom Zlatar, koja nije bila upoznata s tom odlukom. Slažem se s njezinim razmišljanjima da bi Konzervatorski odjel trebao biti dio županijskih tijela, a ne resornog ministarstva. Na tome će se raditi“, odgovorio je na upit novinara slaže li se s ministricom i dodao da ga i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podržava.

„Mislim da je sada krajnje vrijeme da se stvari pokrenu nabolje. Ovaj slučaj nije uzdrmao koaliciju niti Vladu koja stoji na čvrstim nogama“, naglasio je Jakovčić.

Župan smatra da je Konzervatorski odjel u Puli ovom odlukom minirao projekt Brijuni rivijera i izjavio da je tu riječ o iživljavanju pojedinaca. Dodao je da ga mnogi građani i gospodarstvenici koji su s tim odjelom imali problema, podržavaju.

„Zvali su me i podržali nas i jedni od najuglednijih hrvatskih konzervatora čija imena ne želim iznijeti u javnosti, ali koji isto tako smatraju ovu odluku apsurdnom“, izjavio je župan. Odgovarajući na upit novinara, kazao je i da je svjestan burnih reakcija koje je njegova izjava izazvala: „Možda se sada u ovoj državi počne vrednovati pravne vrijednosti i pravnu državu“, zaključio je.

„Po ovoj logici kojom su Sveta Katarina i Monumenti te Hidrobaza proglašeni kulturnim dobrom, cijela Istra i Hrvatska su kulturno dobro. Život mora ići dalje i ne možemo u trenucima ključnih zaokreta u gospodarstvu jedne regije paušalno donositi odluke koje izravno idu protiv interesa građana. Ja sam za zapošljavanje i razvitak projekta Brijuni Rivijera, a ne devastaciju napuštenih vojnih prostora“, dodao je Jakovčić.

Suludim smatra da se kulturnim dobrom proglasila čitava lokacija, što uključuje ceste i more. Tim gore, ta se odluka donijela u tijeku natječaja što je, naglašava, nedopustivo.

„Ja sam od svih političara najviše za kulturu. Ali ne smijemo zanemariti gospodarski rast“, napomenuo je istarski župan. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa