Nova skulptura za Kiklopa za 17. Sa(n)jam knjige u Istri

0

Sa(n)jam knjige u Istri ima novu skulpturu za knjižnu nagradu Kiklop, koju je osmislila i izradila pulska keramičarka i skulptorica Marina Orlić. „Ove se godine, nakon sedam burnih dodjela, opraštamo od brončanih statua Kiklopa, sjajno poliranih vanjskih površina i patiniranih udubljenja, smještenih na postolju od kamena istarskoga suhozida, akademskog kipara i slikara Josipa Diminića“, rekla je na konferenciji za medije u knjižari Castropola, održanoj 8. rujna, direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Dodala je kako im je želja i namjera nagradu Kiklop svakih sedam godina obnoviti, osvježiti novom vizurom skulpture, novim autorskim djelom nekog od znamenitih istarskih umjetnika.

Vodopija je na konferenciji najavila i 17. Sa(n)jam knjige u Istri, koji se ove godine održava od 2. do 11. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, a tema ovogodišnjeg Sajma je „drama identiteta – identitet drame“.

O novostima u pravilniku knjižne nagrade Kiklop govorila je članica Upravnog odbora Kiklopa Tea Gruić. „Dodjela knjižne nagrade Kiklop održat će se zadnjeg dana Sajma, u nedjelju, 11. prosinca u 12 sati, u Domu hrvatskih branitelja. Ususret Kiklopu, u subotu 10. prosinca, u večernjim satima, upriličit će se program Kako do Kiklopa, na kojemu će se u knjiškom maratonu predstaviti svi nominirani za ovogodišnji Kiklop“, najavila je.

Nagrada Kiklop u 13 kategorija, urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine i kategorija koju dodjeljuje Utemeljitelj na prijedlog Upravnog odbora, uz trinaestu kategoriju - nagradu za životno djelo.

Marina Orlić izjavila je: „Ovaj me zadatak izuzetno razveselio, velika mi je čast da sam odabrana za takvo što“, izjavila je autorica i ispričala kako je njezin lik grčki, mitološki, no umjesto kamenja na ramenu nosi knjigu, a simbolično je prikazala jednookog Kiklopa tako što je svome liku jedno oko, odnosno jednu stranu lica, prekrila knjigom. Nova je statua Kiklopa za pojedine kategorije u tehnici terakote dimenzija 17 x 11 x 15 cm, svaka je original, posebne ručne izrade (bez kalupa), dok je ona životna, kako i dolikuje Nagradi za životno djelo, drugačija i obimnija 20 x 10 x 23 cm.

Novog su Kiklopa zadovoljno dočekali i povjesničari umjetnosti, Zvonko Maković i Gorka Ostojić Cvajner koji su, prisjećajući se njezinog prethodnika, Josipa Diminića, pohvalili rad pulske autorice Marine Orlić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa