Istra sve popularnija i kao seks destinacija

0
Homoseksualci na plaži Monsena
Homoseksualci na plaži Monsena

Sex turizam je, prema informacijama koje se mogu dobiti preko interneta, vrlo raširen na istarskoj obali. To uopće ne bi trebalo čuditi ako se zna da je Istra bila jedno od prvih područja u Europi gdje su se turisti mogli sunčati bez odjeće. U Istri postoji nekoliko lokacija, plaža i objekata, koje erotomani navode kao seksualna okupljališta.

Na samom sjeveru Istre, nedaleko Savudrije, nalazi se Kanegra, čija je plaža posebno popularna vikendom među gay populacijom. I ova plaža, kao i većina ostalih koje navodimo u ovom istraživanju, po danu je obična obiteljska plaža, po ničemu različita od stotine drugih sličnih plaža na našoj obali. No, noću se ona pretvara u gay okupljalište za Slovence, Hrvate i Talijane. Iako se ova plaža nalazi na hrvatskoj strani Piranskog zaljeva, čija je granica još uvijek kamen smutnje u hrvatsko-slovenskim odnosima, mladići ovih dviju država za to očito ne mare, dajući sintagmi “hrvatsko-slovenski odnosi” jedno sasvim novo značenje.

Dvadesetak kilometara južnije od Kanegre u turističkom naselju Polynesia, nedaleko Umaga poznavatelji lokacija sex turizma ističu istoimenu plažu Polynesia beach. Još južnije, prema Poreču, nalazi se Novigrad koji, doduše, nema neko poznatije sex okupljalište, ali neke gay intrenet stranice spominju plažu Mareda, kao pogodno mjesto za gay populaciju.

Poreč, kao najveći turistički centar u Hrvatskoj, kao što i dolikuje gradu s tako razvijenim turizmom, ima čak tri sex lokacije - plaža u apartmanskom naselju Červar Porat, plaža Sv. Nikola i plaža Bijela uvala u Zelenoj laguni. Červar Porat je pravi mali grad izgrađen sjeverno od Poreča 80-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme najveće turističke izgradnje u Istri. U središtu mjesta nalazi se nautička marina od koje se prema jugu proteže nekoliko kilometara plaža, sve do naturističkog kampa. Do plaža vode neasfaltirani putevi okruženi gustim drvećem. U odnosu na buku obližnjeg Poreča, noći ovdje donose pravi mir i – diskreciju. Lokalni dečki su nam rekli da nije cijeli Červar Porat “ozloglašen”, već samo jedna plaža, te nam pokazuju gdje se ona nalazi. Njih osobno, reći će nam, to ne zanima, jer “se puno više komada može naći u obližnjem kafiću”.               

No, središte seksualnog turizma, i to ne samo u Istri, već na čitavoj hrvatskoj obali Jadrana je Rovinj. Iako se tako nešto, naravno, ne spominje u Master planu turističkog razvoja Istre, odnosno dijela koji se odnosi na cluster Rovinj, čini se da ovaj jadranski dragulj diljem Europe postaje prepoznatljiv upravo po obliku turizma koji se do sada uglavnom vezivao za egzotične azijske zemlje poput Tajlanda ili, pak, Brazila u Južnoj Americi. No, za razliku od ovih destinacija u kojima se u seksualnu turističku ponudu i više nego aktivno uključuje domaće stanovništvo, žitelji Rovinja, za sada, vrlo malo znaju o najnovijoj turističkoj atrakciji u svom gradu, a čini se, još manje i sudjeluju u njoj. Da prije nekoliko godina jedan vijećnik rovinjskog Gradskog vijeća nije uputio vijećničko pitanje o “nemoralnom” ponašanju dijela turista na plaži Monsena nedaleko istoimenog naturističkog kampa, priča o seksualnim “nepodopštinama” rovinjskih turista teško bi bila doprla do samih Rovinjaca.

No, o tome se izvan Rovinja, Istre i Hrvatske očito već duže vrijeme otvoreno govori. Naime, surfajući po internetu pravi će erotski sladokusac ime Rovinja pronaći na nekoliko desetaka internet stranica namijenjenih raznim erotomanima, swingerima, ali i onima s homoseksualnim sklonostima, bez obzira je li riječ o muškarcima ili ženama. Iako se u hrvatskim medijima u nekoliko navrata spominjala samo jedna češka turistička agencija koja je Rovinj preko svoje internet stranice reklamirala kao swingerski raj, ovaj se grad, kao erotska destinacija, pojavljuje na gotovo stotinu stranica diljem Europe, od Belgije do Poljske. Osim swingerima, bračnim parovima slobodnijih nazora, kojima zamjena partnera nije strana, Rovinj na svojim internet stranicama preporučuju i razne homoseksualne udruge.

Danju plaža sa sunčanje, noću mjesto za orgije.
Danju plaža sa sunčanje, noću mjesto za orgije.

Ono što je zajedničko i swingerima i homoseksualcima, koji preko interneta pozivaju svoje istomišljenike u Rovinj, je što svi kao okupljalište navode plažu Monsena. Kao swingerske i gay lokacije još se navode i Crveni otok na dijelu iza nasipa, te Polari beach nedaleko istoimenog kampa, no plaža Monsena je već odavno stekla kult diljem Europe.

Plaža Monsena svoje ime duguje poznatom naturističkom kampu što se nalazi u neposrednoj blizini. FKK Monsena se nalazi sjeverno od Rovinja, a od kampa do plaže Monsena vodi neasfaltirani puteljak. Pa iako se plaža službeno ne nalazi na području rezerviranom za naturiste, većina kupača na njoj se sunča bez odjeće. 

Plaža sama po sebi ničim ne odaje da se ovdje noću odvijaju seksualne orgije, no kada smo se zaputili prema obližnjoj šumici, imali smo što i vidjeti. Naime, u šumici koja okružuje plažu Monsena, sudeći prema “tragovima” nalazi se, vjerojatno, najveća koncentracija seksualne energije u Hrvatskoj. Kada bi, kojim slučajem, postojao nekakav mjerač feronoma u zraku, ovdje bi zasigurno pokazivao ekstremno visoku vrijednost. Tragovi “ljubavi” ovdje su prisutni na svakom - ali doslovno svakom - kvadratnom metru okoliša. Pored stotinu prezervativa, pobacanih po travi, raznih osvježavajućih maramica i sličnog “pribora”, na nekoliko smo mjesta pronašli i donje rublje, kao i madrace. Kako ovdje izgleda nakon zalaska sunca, nismo htjeli saznati, ali možemo pretpostaviti – na desetke ljubavnih parova različitih nacionalnosti i još različitijih seksualnih sklonosti, pravilno raspoređenih po svim stazama i stazicama što se račvaju po šumici.

No, zato gospodin Georg Wagner, Nijemac koji je prije 15 godina kupio kuću u toj šumici, vrlo dobro zna kako ovdje izgledaju duge ljetne noći. Njegova prekrasna kućica, uređena u istarskom stilu, od kamena, potpuno je okružena “ljubavnim gnijezdima”, pa se ovaj konzervativni sredovječni gospodin, koji je na ulazu u imanje dao izraditi križ, često sukobljava s homoseksualcima. Zbog jednog je takvog sukoba svojedobno je čak morala intervenirati rovinjska policija.

Njegov domar Davor Lermajer iz Žminja, kojeg smo zatekli dok je zalijevao vrt Wagnerove kuće, nas je odveo do mjesta s druge strane ograde imanja gdje je Georg Wagner zatekao petoricu (!) homoseksualaca “na dijelu”. “On im je rekao da se udalje od njegovog imanja, ali umjesto da odu, dvojica su se odvojila i napala ga. Georg je pozvao policiju, ali već je bilo kasno. Svi su pobjegli, da bi mu kasnije išarali vrata uvredljivim paraloma u stilu “nacist”, “homofob” i slično. Davor Lermajer, koji dobro poznaje ovu kuću, rekao nam je da je zimi ovdje prekrasno, no već od svibnja za Georga Wagnera boravak ovdje postaje prava mora. “Ja doduše, nisam kao on, pa na to ne reagiram, ali ovdje ljeti doista svašta ima i to je sve organizirano”, reći će nam Lermajer.     

Mjesta koja se na području Pule najčešće spominju kao seks destinacije su plaža na Verudeli od restorana Ambrela prema moru, šetalište i plaža od restorana Ambrela prema hotelu Splendid na Verudeli te park kod željezničkog kolodvora preko puta Arene. Gay udruge posebno ističu Hotel Pulu kao «gay friendly hotel». U obližnjem Medulinu neograničana razmjena ljubavi preporuča se na plaži kraj autokampa Kažela prema hotelu Belvedere. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa