Vlada još ne ukida lipanjske blagdane

0

Tri lipanjska blagdana koja se ove godine savršeno kalendarski uklapaju s neradnim danima vikenda ove se godine ipak neće ukidati. Kako Glas Slavonije doznaje iz visokih izvora u Vladi, nakon podosta razmišljanja, Milanovićev uži kabinet odlučio je kako za sada neće dirati u Dan antifašizma (22. lipnja), Dan državnosti (25. lipnja) i Tijelovo koje ove godine pada u četvrtak 7. lipnja, piše Glas Slavonije.

Ekonomski efekt eventualnog ukidanja triju lipanjskih blagdana, smatraju analitičari, državnoj bi blagajni mogao donijeti više od tri milijarde kuna ušteda jer se smatra kako svaki neradni dan odnese oko 1,1 milijarde kuna, ali ni to neće spasiti Hrvatsku u ovom trenutku. No isto tako je poznato kako u većini turističkih mjesta na Jadranu, Tijelovo predstavlja početak prave sezone koja turističke kapacitete puni upravo domaćim gostima zahvaljujući spajanju blagdana s vikendima.

Iako je sam premijer prije tri dana odgovarajući na pitanja građana na društvenim mrežama, a vezano uz najavu ukidanja blagdana, kazao kako još nema odgovor na to pitanje, jer bi se odluka trebala donijeti za dva tjedna, doznajemo kako je u Vladi ipak prevladao stav da ukidanje triju blagdana već ove godine ne bi donijelo velike koristi i uštede, a budući da su već mnogi građani i tvrtke svoje neradne dane i godišnje odmore planirali usklađujući ih s važećim kalendarom, to bi moglo, smatra naš visoki izvor, donijeti više štete nego koristi.

Podsjetimo, zbog Tijelova koje je uvijek deveti četvrtak nakon Uskrsa i idealan je blagdan za spajanje s vikendom, te Dana antifšizma i Dana državnosti koji ove godine padaju u petak, odnosno ponedjeljak, hrvatski će građani u lipnju imati dva produljena vikenda - oba po četiri dana. Od tih produljenih vikenda, smatraju neki članovi Vlade, višestruke koristi imao bi upravo turizam, što je priznao i sam premijer. “Znam da su mnogi ljudi već planirali odmor i uplaćivali aranžmane i o tome će Vlada voditi računa”, kazao je on prije tri dana.

U Vladi su suglasni kako Hrvatska ima previše blagdana, odnosno neradnih dana, no o tom pitanju osim konsenzusa unutar vladajuće koalicije, treba dobiti i suglasnost Katoličke crkve koja je već prilikom otvaranja ovog pitanja kazala kako nema ništa protiv, ako bi uspjela zauzvrat dobiti neke ustupke glede rada nedjeljom. I Savez antifašističkih boraca je tražio da se Dan antifašizma dostojno obilježi, makar kao spomendan, piše Glas Slavonije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa