Hrvatske šume: Vile ćemo komercijalizirati, a bazene zatrpati!

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Sve je čisto. Oba su objekta rekonstrukcije unutar postojećih gabarita, jedino što se pogriješilo jest to što se prvo išlo u investicije, a tek onda u njihovu prenamjenu u turističke objekte, koje ćemo kategorizirati i staviti na tržište. Građevinske dozvole ne trebamo jer su sagrađeni prije 1968. i imaju se pravo upisati, a budu li sporni bazeni, njih ćemo zatrpati – kaže novi čelnik Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, koji je u petak i sam potegnuo put Istre kako bi se uvjerio kakvim to lugarnicama u valbandonskoj šumi Ližnjemoro i Kloštru pokraj Vrgorca, pretvorenima u "vile" s bazenima, raspolažu tamošnje podružnice Uprave šuma Buzet, piše Večernji list.

Iako je još nedavno u razgovoru za Večernji list tvrdio kako ne vjeruje da u HŠ-u ima kostura iz ormara, i sama činjenica da državni mastodont ima čak 1400 nekretnina u portfelju – od kojih više od 1000 nije uknjiženo – upućuje na hrpetinu kostura koji bi ga mogli iznenaditi. Procjenjuje se, naime, da su nekretnine Šuma vrijedne više od 1,25 milijardi kuna, a koliko ih je i jesu li u boljem ili gorem stanju od istarskih "rajeva s bazenima", u kojima je bivša uprava gostila i zabavljala svoje „partnere" i njihove goste sa zagrebačkim i inim registracijama, Pavelić će znati polovicom travnja kada će Šume konačno dobiti registar nekretnina. S obzirom na to koliko ih je, bude li to radila tročlana uprava, svakom od njih trebat će najmanje 200 sati rada na tome, a da ne radi ništa drugo, zbrojio je Pavelić.

Večernjakov izvor blizak Hrvatskim šumama kaže kako je još puno objekata, koji možda nemaju bazen, ali su i u njih ulupani milijuni da bi se tek povremeno otvarali za sastanke i fešte. Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca, Muljava na Petrovoj gori, Brezovica kod Siska... reprezentativnije su i koštale su puno više od istarskih lugarnica, tvrdi naš izvor te ističe da je čak 80 posto lugarnica u izvrsnom stanju, jedino što nije realizirano pravo vlasništva te ni od njih nema profita. Iako je riječ o impresivnom zdanju pokraj Valbandona, ograđenom i okruženom s nekoliko hektara uređene okućnice i stoljetnih stabala, te s kamerama za videonadzor, Pavelić kaže kako se ne može govoriti o vili. Isto tvrdi i voditelj Uprave šuma Buzet Ivan Pentek ističući kako ih je već posjetila i građevinska inspekcija, a u sklopu interne istrage očitovali su se i ministru Tihomiru Jakovini.

Prema Pentekovim riječima, lugarnica pokraj Valbandona u koju je s blagoslovom uprave u posljednjih šest godina uloženo 1,4 milijuna kuna, datira još iz doba Austro-Ugarske. Iako ni danas nije u rangu HŠ-ova dvorca Tikveš ili pak Lividrage, bivša je uprava, dodaje, za valbandonsku "vilu" imala ponudu od milijun eura pa je možda i to razlog što je priča procurila u javnost, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa