IDS u Raši izglasao nepovjerenje svom načelniku

0
Općinsko vijeće Raše izglasalo je nepovjerenje načelniku Knapiću
Općinsko vijeće Raše izglasalo je nepovjerenje načelniku Knapiću

Načelniče, učinili ste nedovoljno, mogli ste puno više, rekla je Glorija Paliska Bolterstein (IDS), predsjednica Općinskog vijeća Raše svom stranačkom kolegi, načelniku Josipu Pinu Knapiću. Nakon toga raški vijećnici su na prijedlog potpredsjednika Vijeća Đanfranka Riccija (SDP) glasali o povjerenju načelniku Knapiću. Od 11 prisutnih vijećnika (nedostajali su Adriana Ipavec – IDS i  Sejfudin Mulahalilović – BDSH) svi su izglasali nepovjerenje načelniku osim Laure Faraguna (IDS), koja je ostala suzdržana. Da je Vijeće bilo kompletno vjerojatno bi još jedna osoba bila suzdržana.

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Raše, održane 28. ožujka, našlo se polugodišnje izvješće o radu općinskog načelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2011. godine. Vijećnici su izvješće dobili u pisanom obliku, načelnik Knapić je na sjednici iznio kratko obrazloženje, a onda je uslijedila rasprava koja je ponudila pravu političku bombu. Naime, prvi su se za riječ javili Mladen Lazarić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i Danijel Fonović, predsjednik raškog IDS-a, predstavnici vladajuće koalicije u Općini Raša. Nakon što su i Lazarić i Fonović rekli da njihove stranke neće podržati Knapićevo izvješće, više nije bilo dvojbe – koalicija IDS-SDP odriče se svog načelnika i do kraja mandata Josip Pino Knapić više neće imati podršku stranaka koje su ga kandidirale za načelnika. Iako mu je Općinsko vijeće izglasalo nepovjerenje, Knapić će, naravno, i dalje biti načelnik općine jer je izabran na neposrednim izborima, ali su IDS i SDP, otvorenim distanciranjem od njega, javnosti uputili jasnu političku poruku.

Josip Pino Knapić
Josip Pino Knapić
Đanfranko Ricci i Glorija Paliska Bolterstein
Đanfranko Ricci i Glorija Paliska Bolterstein

Mladen Lazarić je Knapiću predbacio da Općina još uvijek nije izabrala pročelnika zbog čega je, po njemu, u prekršaju, a Danijel Fonović je rekao „mi ovdje nismo da saniramo dugove, već da nešto radimo“, aludirujući na Knapićevo izvješće u kojem se kao najveći uspjeh naglašavalo smanjenje općinskih dugova.

Željko Zahtila (IDS) je rekao da Knapićevo izvješće najviše govori o neradu u protekloj godini. „Otići ćemo s vlasti, a nećemo se imati čime pohvaliti“, rekao je Zahtila.

Ahmet Kavgić (HSU) se zapitao kako je moguće da su prošle tri godine, a da ništa nije napravljeno. „Naša stranka je stalno upozoravala na to, a sada napokon imamo podršku i vladajuće koalicije“, rekao je Kavgić, a Zuhdija Buljubašić (SDAH) je rekao kako sada svi u Vijeću vide na nema boljitka, a ne samo on, zbog čega je nakon prošle sjednice razmišljao o ostavci.

Oštra prema načelniku bila je i predsjednica Vijeća Glorija Paliska Bolterstein. Ona je od njega zatražila odgovor na dva pitanja: zašto je dvije godine odlagao usklađenje akata za općinsko poduzeće Tim Arsa i zašto godinama nije sazivana Skupština TZ Općine Raša. „Ovo je deveta godina vašeg mandata, a ponašate se kao da vam je prva. Ne podržavam vaš način rada“, rekla je Paliska Bolterstein načelniku Knapiću.

Knapić je u svoju obranu rekao da je općina vlastitim sredstvima pokrila gubitak koji se prenosio iz godine u godinu, da bi u sadašnjim uvjetima svatko teško upravljao općinom te da je i pokrivanje gubitaka dobra aktivnost. „Što bi bilo da smo srljali u nove gubitke?“ rekao je Knapić a onda uputio kritiku svojim stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima u Županiji koji nisu pomogli Općini Raša. Knapić je vjerojatno mislio na Vedrana Grubišića (SDP), zamjenika župana koji živi na području Općine Raša, a ništa nije, po njegovom mišljenju, učinio za svoju općinu.

Pri kraju svog govora Knapić je malo i zaprijetio svojim stranačkim kolegama, rekavši da će „još više zakrviti svoje odnose“ te da on neće šutjeti „a ako bude trebalo počet će spominjati i imena“. (Tekst i foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa