Istraga o smrti pješakinja: Ban zadržan u pritvoru, Prpić pušten

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Nakon što je Policijska uprava istarska podnijela kaznenu prijavu protiv Kristijana Bana (23) iz Galižane i Slavoljuba Prpića (43) iz Svete Nedelje, vozača koji su 8. kolovoza skrivili prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale Renata Družetić Pliško (51) i Ksenija Batel (49) iz Pule, a Tanja Carta (45) je ozlijeđena, Općinsko državno odvjetništvo u Puli je 10. kolovoza provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice vozača.

Općinsko državno odvjetništvo navodi da postoji osnovana sumnja da je Ban protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao vozilom njemačkih registracijskih oznaka kolnikom Ulice 119. Brigade u Puli na mjestu gdje je ograničenje brzine na 50 kilometar na sat. Osnovano se sumnja da je; svjestan da svojim postupanjem može izazvati opasnost za život i tijelo ljudi pa pristajući na to; brzinom većom od dopuštene i neprilagođenom osobinama ceste, gustoći prometa i preglednosti, preko pune crte pretjecao kolonu od najmanje deset vozila.

Kako je Prpić istovremeno; protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama; upravljajući vozilom švicarskih registracijskih oznaka lakomisleno smatrao da neće izazvati opasnost za život i tijelo ljudi, bez da se uvjerio da radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu, započeo skretanje ulijevo na parkiralište, tako je došlo do naleta vozila njemačkih registracijskih oznaka na lijevu bočnu stranu vozila švicarskih registracijskih oznaka.

Uslijed siline udarca vozilo njemačkih registracijskih oznaka se odbilo ulijevo i zahvatilo pješake koji su hodali izvan kolnika prometnice pri čemu su od udarca i odbacivanja dvije pješakinje preminule, dok je jedna pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede.

Sucu istrage Županijskog suda u Puli bit će podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog Kristijana Ban zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Slavoljub Prpić pušten na slobodu, priopćeno je iz Općinskog državnog odvjetništva Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa