Igor Galo za srpski Blic: U Hrvatskoj imamo mrak u svakom smislu

0
Igor i Mirajana Galo nakon akcije "Oluja"
Igor i Mirajana Galo nakon akcije "Oluja"

Povodom obljetnice „Oluje“ srpski Blic objavio je intervju sa supružnicima Mirjanom i Igorom Galo iz Pule. Mirjana Galo je inače potpredsjednica SDSS-a i predsjednica županijske organizacije te stranke u Istri, a nekad poznatog hrvatskog glumca Igor Gala starije će se generacije sjetiti po ulogama u filmovima Most, Akcija stadion i Imam dvije mame i dvije tate…       

Povod za razgovor bila je pomoć koju su Mirjana i Igor Galo nakon akcije „Oluja“ pružali pripadnicima srpske manjine na oslobođenim područjima.

Na akciju su ih, kako kažu, motivirala događanja u Hrvatskoj - objavljivanje imena "neprijatelja" Hrvatske u lokalnim novinama, s detaljima o mjestu gdje stanuju, gdje im supruge rade i gdje im djeca idu u školu.

- Gledali smo ljude, prijatelje kako se u tišini pakiraju i odlaze iz našeg okruženja. Osjetili smo da moramo nešto učiniti - priča Ličanka Mirjana Galo, koja je sa svojim suprugom Igorom, osnovala 1994. u Puli humanitarnu organizaciju HOMO za pomoć preostalim Srbima.

Starcima su donosili hranu, odjeću, osiguravali vezu preko satelitskog telefona, i izvlačili ih iz Hrvatske.

- Radojica (82) i Anka (80) Uzelac iz sela Trnavac u Liki bili su jedini preostali Srbi u selu. Zakasnili su pobjeći s kolonom izbjeglica, a hrvatska vojska je u tom dijelu Like već ubila na stotine srpskih civila. Bili su stari i nemoćni, i mogli su samo čekati "Oluju". I dok su mirno čekali da smrt dođe po njih, napravili su sebi mrtvačke kovčege - prisjeća se Mirjana Galo kolovoza u Liki 1995. godine.

U okolnim selima srpski civili spaljivani su u svojim kućama, dok ih je stotine izbjeglo. Nekim čudom, smrt je zaobišla bračni par Uzelac, a „umjesto ustaša“, kako piše Blic, do njih je stigao par Galo.

- Došli smo u Liku sredinom kolovoza 1995. gdje smo tražili preživjele. Tek u svibnju iduće godine, kada se snijeg otopio, uspijeli smo se probiti u selo. Tada smo ih pronašli - prisjeća se Mirjana.

U njihovoj kući, piše Blic, zatekli su mrtvačke sanduke koje je Radojica napravio za svoju ženu i sebe, kao i odjeću koju su pripremili za vlastitu sahranu.

Imali su mnogo problema jer su pomagali Srbima. Kažu, ne vrijedi spominjati, jer su im probleme pravili mizerni ljudi, lokalni moćnici i civilizacijski šljam. Danas, 21 godinu nakon akcije "Oluja", Mirjani i Igoru steže se srce.

- Teškoto, što bi rekli Makedonci, da ne razvežem jezik... - komentira Igor Galo.

Ono što ih je zaboljelo je to što dok su oni spašavali ljude, drugi su se s rukom na srcu kleli u Hrvatsku i njenu slobodu, a zapravo su uništavali njene resurse i imovinu.

- U Hrvatskoj danas, 21 godinu nakon "veličanstvene" pobjede, imamo mrak u svakom smislu. Dvadeset pet godina od "osamostaljenja i demokratskih promjena" ova država nije uspjela vratiti ni vodu ni struju u brojnim mjestima Banije, Like, Dalmatinske Zagore, a kamoli život! - ljut je Igor.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa