Folklorni susreti Spod mi Raklja sela u znaku 5. rođendana KUD-a Rakalj

0
Folklorni susret u Raklju
Folklorni susret u Raklju

U Raklju su 9. srpnja održani 5. Folklorni susreti „Spod mi Raklja sela“. Ovogodišnja manifestacija bila je jubilarna te je KUD Rakalj uz drage goste i suradnike proslavilo svoj peti rođendan. KUD Rakalj osnovan je u ljeto 2011. s ciljem očuvanja kulturne baštine svoga kraja. Broji 50-ak članova svih dobnih uzrasta, a najveća pozornost pridaje se radu s djecom i mladima, te djeluje u četiri sekcije: plesači (djeca i odrasli), kantaduri, svirači na autohtonim istarskim instrumentima, te harmonikaši.

U svojih 5 godina rada društvo je ostvarilo brojne nastupe u Istri, a i ostalim krajevima Hrvatske. Bilježi nastupe u Mađarskoj, Italiji, San Marinu, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Dodijeljena su im brojna priznanja i nagrade, a neka od značajnijih jesu: priznanje za najbolje prezentiranu narodu nošnju, titula “Mis folklora“  i Zlatna plaketa u Makedoniji. Manifestacija je započela mimohodom sudionika do ljetne pozornice na Bolovanu. Zvucima Mantinjade koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Fabio Radolović i Marko Bičić započela je svečanost tradicije i običaja. Uz stihove  pjesme Lipo je ustati čovik  rakljanskog pjesnika Đina Valića na pozornicu su se popeli domaćini, KUD Rakalj.

Započeli su s najmlađima koji su otplesali balon, uslijedila je svirka na roženice i mih, kantaduri su zatarankali, a nastupna grupa otplesala  je mazurku i ballo di sedia. Dašak istarske kulture i običaja predstavio je i KUD Dvigrad iz Kanfanara koji je izveo plesove balun i staru polku. Posebno atraktivan nastup imalo je društvo folklornih pjesama i plesova Folklorna tancova rabotilnica Etnos, koji su u Rakalj doputovali iz bugarskog grada Montana. Predstavili su se sa šest koreografija pod nazivom: Pozdrav iz Bugarske, Trakijska rečenica, Slavlje u Montani, Šopska suita, Dajčevo kolo i Ciganska celovka.

Iz samog srca Istre u Rakalj su došli i članovi Folklornog društva Pazin koji su se predstavili spletom narodnih plesova: stara polka, sette passi i rašpa, promjena i pritilica. Na kraju manifestacije predsjednica KUD-a Rakalj Jelena Percan zahvalila je dragim gostima što su svojim dolaskom i prezentacijom svojih običaja uveličali 5. folklorne susrete „Spod mi Raklja sela“. Posebne zahvale uputila je roditeljima i svim dragim ljudima koji na bilo koji način potpomažu rad društva, a ponajviše se zahvalila svim članovima KUD-a Rakalj bez kojih ne bi ni bilo postignutih uspjeha koje je društvo ostvarilo u ovih pet godina postojanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa