Jubilarna večer folklora Kumpanije Kosirići okupila dvjesto izvođača

0
Svi sudionici večeri folklora
Svi sudionici večeri folklora

Svečanim mimohodom kroz Tinjan 14. svibnja započela je Večer folklora "Kumpanija Kosirići i gosti" koja se kao i svake godine održava povodom Dana Općine Tinjan, a ove godine obilježena je jubilarna deseta. Povodom desetog jubileja gostovalo je oko dvjestotinjak sudionika iz deset različitih folklornih i vokalnih skupina iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Istarske županije. Program je započeo nezaobilaznom mantinjadom domaćina kojima se pridružio Miho Orlić, nakon čega su sve prisutne pozdravili načelnik Goran Hrvatin i predsjednice Kumpanije Kosirići Tinjan Ivana Šušnjar te je započela X. Večer folklora.

Podijeljene su prigodne zahvalnice za poseban doprinos dosadašnjem radu udruge; ravnateljici OŠ Pazin, Zdenki Turkalj Čohilj, volonterkama Biserki Banko, Franki Lukež i Paoli Antolović te načelniku Općine Tinjan, Goranu Hrvatinu. Predstavili su se redom, prvo najmlađi Kosirići istarskim plesom i pjesmama, KUD Veliko Trojstvo iz Velikog Trojstva, Fameja Sirotić iz Rajki kantama na tanko i debelo, a isti su taj dan na svečanoj sjednici dobili plaketu Općine Tinjan za poseban doprinos u očuvanju tradicijskog pjevanja, KUD "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela istarskim plesovima te ženska vokalna skupina Le Parentine iz Poreča.

Nastup obitelji Sirotić
Nastup obitelji Sirotić

Jedino izvorno društvo na ovogodišnjoj večeri folklora, KUD "Sv. Antun Zadobarje" prikazalo je izvorne pjesme i plesove karlovačkog kraja. Veći Kosirići odsvirali su pjesmu na organićima uz pratnju harmonika te zaplesali balun i ražanac. Nakon njih na red su došli Vanessa i Slovensko kulturno društvo "Lipa" iz Buzeta koji su podigli publiku slovenskom i istarskom pjesmom. Iz Lastova, KUD Lastovo zaplesalo je lastovsko i pokladarsko kolo, a osim plesom KUD Barban predstavio se svirkom na roženicama i recitacijom. Za kraj programa plesovima međimurskog kraja predstavili su se KUD "dr. Vinko Žganec Vratišinec".

Podjela zahvalnica
Podjela zahvalnica

Uslijedila je podjela prigodnih zahvalnica izvođačima te uzajamni poziv na ponovno druženje. Posebno ugodnoj atmosferi doprinos je dala publika koja je tijekom cijele večeri bodrila i pohvalila izvođače pljeskom. U sklopu Večeri folklora tijekom popodneva posjetitelji su mogli razgledati Mali samanj starih zanata na kojem je bilo u ponudi; od drvenih igračka, istarskih instrumenata i suvenira, proizvoda od meda i lavande do za najmlađe vožnje gondolom, a sve to uz živu svirku Bambus benda. Povodom desetog jubileja u prostoru stare pošte - Posti bila je otvorena izložba "Kumpanija Kosirići 2006-2016" na kojoj je kroz fotografije prikazan jedan dio rada Kumpanije Kosirići Tinjan u proteklih deset godina.

Zaplesali su članovi KUD-a
Zaplesali su članovi KUD-a "Stjepan Žiža"
Svečani mimohod
Svečani mimohod

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa