Veljko Bulajić u 88. godini života snima film s radnjom u Istri

0
Veljko Bulajić (foto: Večernji list)
Veljko Bulajić (foto: Večernji list)

Hrvatski audiovizualni centar će se 4,2 milijuna kuna sufinancirati film „Bijeg do mora“, međunarodno poznatog redatelja Veljka Bulajića. Iako je navršio 88 godina, omiljeni Titov režiser, koji je svojedobno odbio ponudu za odlazak u Hollywood, i dalje želi stvarati, a radnja njegovog novog filma odvijat će se u Istri.

Nakon Slavonije, Vojvodine, Crne Gore, Hercegovine, Zagreba, Bosanske krajine, Dubrovnika i brojnih drugih lokacija bivše države, Bulajić će napokon jedan film snimiti u Istri i o Istri. To je i njegov prvi film nakon deset godina stanke. Posljednji Bulajićev film bio je „Libertas“, o životu Marina Držića, prvi mu je bio „Vlak bez voznog reda“, a najpoznatiji i nauspješniji „Bitka na Neretvi“ bio je nominiran za Oscara.    

„Bijeg do mora“ je ratna drama o njemačkom vojniku koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata, progonjen partizanima, pokušava dokopati mora u Istri. Film će se snimati u produkciji Gral filma d.o.o., produkcijske kuće Tomislava Žaje i Zorana Budaka.

„Radi se o niskobudžetnom filmu, koji je nastao na motivima književnih predložaka Bijeg do mora i Trag u magli. To je priča o tzv. malim ljudima s obje zaraćene strane na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Radnju nose tri lika od kojih svaki nosi svoj križ, a ni jedan ne može utjecati na svoju sudbinu. Film je pogled s distancijom, bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, neopterećen aritkulacijom političkog i ideološkog gledanja. Koliko je ta priča "naša", toliko bi mogla biti, uvjetno rečeno, i njemačka ili ruska ili koja druga. Bit je u njenoj univerzalnosti“, kazao je Bulajić prije dvije godine za Večernji list.

“Filmom 'Bijeg do mora' planiramo dati stranim gledateljima, koji još nisu imali prilike upoznati Istru, jedinstvenu vizualizaciju koja će očarati dramatičnim, stjenovitim krajolicima i umirujućim, bezvremenskim maslinicima – prikazati Istru kao neobično lijepu zemlju, koja je kao iz bajke, ali opet vrlo realna i opipljiva u redateljevoj viziji. U takvom jedinstvenom, specifičnom krajoliku, ovaj film otkriva Istru nekad i danas, kao dio priče koja se odvija u razdoblju od 2. svjetskog rata pa sve do sadašnjosti“, stoji na stranici Istarske filmske komisije koja je zajedno sa filmskom ekipom odradila izviđanje potencijalnih filmskih lokacija. Snimanje je predviđeno za jesen ove godine. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa