Slovaci ludi za istarskim medijima: Osim Glasa Istre, htjeli i TV Istru?

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prije nepunih mjesec dana tvrtka CCS za usluge d.o.o. iz Zagreba i službeno je postala suvlasnikom pazinske TV Istre. Osim promjene vlasnika, sudski je provedena i odluka od izmjeni temeljnih dokumenata tvrtke. Izjava o osnivanju postala je tako Društveni ugovor, dok je temeljni kapital tvrtke povećan s 20 na čak 829 tisuća kuna i to "ulogom u stvarima za novi poslovni udjel".

Podsjećamo, o TV Istri podosta se pisalo lani, nakon naprasnog odlaska lokalnih članova uprave i dolaska stanovite Ivane Legin iz Zagreba na čelo tvrtke. Postupak predstečajne nagodbe na koncu je obustavljen, a pored Puljanke, vlasnikom je postao spomenuti CCS za usluge.

Povezane tvrtke

Od same je vlasničke transformacije, međutim, puno zanimljiviji kontekst u kojem se ona događa, odnosno turbulentno stanje u istarskim medijima. Prašina koja se digla oko preuzimanja Novog lista i Glasa Istre od tvrtke kćeri češko-slovačkog fonda J&T, zamela je podatak da su neki drugi Slovaci posredno već bili u istarskom medijskom kolopletu.

Naime, tvrtka CCS za usluge povezana je nizom kompleksnih vlasničkih i poslovnih odnosa s tvrtkom CCS ulaganja, kojoj je odobrena predstečajna nagodba.

Vlasnici potonje su Slovaci Marek Zvara i Jaroslav Ružička te Zagrepčanin Predrag Đorđević. Obje tvrtke djeluju na istoj adresi - Vlaška 67, Zagreb. Vlasnica tvrtke CCS za usluge, stanovita Jasmina Pasholli iz Zagreba, ima pak istu adresu kao jedan od vlasnika CCS ulaganja Đorđević, a on je ujedno i direktor CCS-a za usluge čiji temeljni kapital iznosi nešto manje od milijun kuna.

Legin u Puljanci

Legin je pak krajem 2015. postala i predsjednicom uprave Puljanke, koja je oko pet godina bila jedini vlasnik TV Istre i koju je znatno prije službenog ulaska CCS-a za usluge u vlasništvo TV Istre također preuzeo isti krug ljudi.

U medijima su se tada kao motivi spominjali mogući poslovni planovi s nekretninama, kojih je Puljanka imala u izobilju. Tvrtke Joj Media House, preko koje bi navodno češko-slovački fond trebao ući u Novi list i Glas Istre, još nema u registru tvrtki u RH.

U Glasu Istre papirnato još uvijek ima pulskog poduzetnika Alberta Faggiana, dugogodišnjeg prvog čovjeka Puljanke, odnosno TV Istre. Ono čega također ima su pozivi Hrvatskog novinarskog društva i sličnih organizacija da se konačno osigura transparentno vlasništvo nad medijima. Do tada, zdvajat ćemo radi li se o Slovacima ili "Slovacima". (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa