Hrelja optužuje Jadranku Kosor da kupuje glas umirovljenika s bijednih 100 kuna

0
Silvano Hrelja iz vremena dok je bio u koaliciji s HDZ-om.
Silvano Hrelja iz vremena dok je bio u koaliciji s HDZ-om.

Umirovljenici nisu na prodaju za bijedni Vladin vaučer od 100 kuna, obrušio se na najnoviji Vladin ''predizborni'' plan čelnik HSU- a Silvano Hrelja. Na prijedlog Ministarstva financija koji je prihvatilo Nacionalno vijeće za umirovljenike, kojega HSU nije član, Vlada bi umjesto usklađivanja mirovina za ovu godinu, koje bi prema švicarskoj formuli umjesto planiranih 60 stajalo i 300 milijuna kuna, do kraja godine penzićima isplatila 100 (a možda i više naknada po 100 kuna), što odgovara protuvrijednosti usklađivanja mirovina s troškovima života i plaća za oko tri mjeseca do kraja godine, piše Večernji list.

Da nisu zamrznute, mirovine bi, naime, od 1. lipnja bile usklađene za 1, 25%, što za prosječnu mirovinu od 2.150 kuna, znači povećanje od 27 kuna. Stoga bi Vlada, umjesto iz šupljeg proračuna, umirovljenicima u iduća tri mjeseca jednokratno ili obročno isplatila 100 kuna po umirovljeniku ili ukupno 120 milijuna kuna, a ako bi, što se također razmatralo, svaki mjesec do kraja godine isplatila po 100 kuna, iz Kapitalnog fonda  u vlasništvu HZMO- a u 1, 2 milijuna mirovina preusmjerilo bi se oko 360 milijuna kuna, dok bi se usklađivanjem od siječnja 2012. bavila nova Vlada.

- Sto kuna koje Vlada u predizborno vrijeme nudi umirovljenicima za glas na izborima izraz je krajnje drskosti i bezočnog kupovanja njihova dostojanstva – tvrdi Hrelja. Ističe da je Vlada tim istim umirovljenicima dosad uzela više od milijardu kuna, s sada ih za sitan novac ponovno pokušava prevariti.

- Za HDZ ste platili harač, koje niste smjeli plaćati. Za HDZ ste platili zdrastveni doprinos, koji niste smjeli platiti. Za HZD ste platili da vam se se mirovine ne usklađuju ni s plaćama, a posebno ne s troškovima života koji su porasli 3, 1 posto – poručuje umirovljenicima Hrelja, te dodaje kako upravo oni najskuplje plaćaju katastrofalnu i besperspektivnu gospodarsku politiku  vlasti HDZ-a, jer imaju najmanje vremena da dočekuju bolju situaciju.

Lazar Grujić iz Bloka umirovljenici zajedno, koji je u Nacionalnom vijeću za umirovljenike, kaže kako se razmatrao i model da siromašniji penzići dobiju više. Hrelji pak poručuje da je on drzak i neodgovoran, a ne Vlada, te da pokaže što je on napravio za umirovljenike. Kad je Hrelja stigao u Sabor, mirovine su, tvrdi, bile 45% prosječne plaće, sada 39, 2%.

-Jedino što je na bijedi i siromaštvu umirovljenika sebi sigurno osigurao egzistenciju, a sam uopće nije umirovljenik - završava Grujić, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA