Grb Istarske županije 119. i 154. brigadi Hrvatske vojske

0
Pripadnici 119. brigade u Oluji
Pripadnici 119. brigade u Oluji

Na 28. sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj 14. ožujka, donesena je jednoglasna odluka o dodijeli ovogodišnjeg priznanja, Grba Istarske županije, 119. i 154. brigadi Hrvatske vojske.      

Obraćajući se županijskim vijećnicima, župan Flego istaknuo je kako su pripadnici naših ratnih postrojbi potvrdili svoje domoljublje sudjelovanjem u Domovinskom ratu, te je podsjetio kako je Istra proporcionalno dala najveći broj branitelja.

„Dodjelom našeg najvećeg priznanja, Grba Istarske županije, želimo još jednom vrednovati taj njihov angažman. Ispisali su ljepše stranice novije istarske povijesti i vjerujem da će to naći odgovarajuće mjesto u školskim udžbenicima, jer samo na takav način moramo mlađim naraštajima približiti velik doprinos koji su pripadnici 119. i 154. brigada dali procesu stvaranja moderne hrvatske države, u kojoj neće biti podjela, mržnje i ponovnog izazivanja duhova prošlosti“, rekao je župan Flego.

„Antifašizam u Istri ima svoj kontinuitet, sve tamo od 1921. godine, kada smo se ponosno prvi u svijetu suprotstavili fašizmu, pa kroz narodnooslobodilački rat od 1941. do 1945 godine, do Domovinskog rata. Upravo zato moramo jasno i nedvosmisleno reći da su temelji hrvatske države postavljeni u vihoru drugog svjetskog rata, a te su vrijednosti potvrđene i u Domovinskom ratu“, nastavio je istarski župan, podsjetivši i kako je takvo priznanje već dobila 43. istarska divizija.

119. brigada formirana je 7. rujna 1991. godine. Bila je prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre, a u njoj je bilo  angažirano više od  šest i pol tisuća građana južne Istre. Sudjelovala je u Domovinskom ratu, na ličkoj bojišnici. Nešto kasnije, 1. prosinca 1991. godine, u Pazinu je formirana 154. brigada, koju su popunjavali vojni obveznici iz Pazina, Poreča, Umaga i Buzeta. Obje brigade su sudjelovale u vojno-redarstvenoj akciji »Oluja« .

Ovogodišnja priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom Dana Statuta Istarske županije, a koji se obilježava 30. ožujka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa