Cimos otpušta i šalje u prijevremenu mirovinu 45 radnika

0
Iz buzetskog i ročkog pogona odlazi 27 radnika
Iz buzetskog i ročkog pogona odlazi 27 radnika

Tvrtka PPC, poznatija kao Cimos, izradila je program zbrinjavanja viška radnika za svoje pogone u Buzetu, Roču i Labinu te na listu otkaza ili prijevremenog umirovljenja stavila 45 radnika, doznajemo od voditeljice Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Labinštinu Marine Cvitić. Iz labinskog pogona tako odlazi 18 radnika, a preostalih 27 otpada na Roč i Buzet.

„Većina radnika na listi za mirovine su osobe starije od 60 godina kojima se ne može otkazati ugovor bez suglasnosti radničkog vijeća, budući da su zaštićene zakonom. S radnicima u Labinu održan je sastanak na kojem im je rečeno da provjere kolika bi im bila mirovina prije nego prihvate odlazak u prijevremenu mirovinu“, rekla nam je 14. ožujka Cvitić.

Nekima se odlazak u prijevremenu mirovinu isplati, s obzirom na malu razliku u mirovini te činjenicu da dobivaju otpremninu od šest plaća, za razliku od jedne, koju bi dobili s "pravom" mirovinom. Dodala je da je trenutno program zbrinjavanja viška radnika na Zavodu za zapošljavanje, a prođe li sve po planu, otkazi će se početi uručivati za nešto više od mjesec dana.  

Po njenim riječima, na listi su samo radnici koji dragovoljno idu u mirovinu ili su sami izrazili želju da im se otkaže ugovor. Ukoliko netko ne prihvati otkaz ili mirovinu, isti će se broj radnika smanjiti neprodužavanjem ugovora o radu na određeno vrijeme.

Zabrinjava, međutim, činjenica da se s otpuštanjima neće stati ne stignu li uskoro nove narudžbe, potvrdila nam je Cvitić. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa