Slučaj Frašker: Rusi kupili otoke na kojima ne mogu ništa graditi

0
Otoci Frašker i Fraškerić kod Banjola.
Otoci Frašker i Fraškerić kod Banjola.

Neosporna je činjenica da je u Hrvatskoj već desetak godina vrlo lako postati vlasnikom otoka. Naime, zemljišta na velikom broju malih otočića na Jadranu najčešće su u vlasništvu privatnih osoba, a u pravilu je riječ o terenima koji su već stotinama godina u vlasništvu različitih primorskih obitelji. Prije desetak godina počeo je trend da se isparcelizirani vlasnici zemljišta na otocima udružuju pa potencijalnim kupcima na prodaju nude čitave otoke.

Jedan od takvih primjera je prodaja otoka Frašker i Fraškerić kod Banjola, u Općini Medulin. Sedam obitelji, potomaka Bolkovića iz Raklja, koji su bili vlasnici zemljišta na ta dva otoka, još se 2002. godine udružilo i za 1,1 milijun eura prodalo otoke ruskoj kompaniji Sistema AFK. Riječ je o jednom od najvećih ruskih operatera fiksne i mobilne telefonije MTS i MGTS, koja je u Hrvatskoj osnovala poduzeće Frašker s namjerom izgradnje luksuznog kongresnog centra na istoimenom otočiću. Rusi su, navodno, u čitav projekt namjeravali uključiti svoje partnere iz Njemačke i Luksemburga, a čitava je investicija procijenjena na 10 milijuna eura.

No, gotovo deset godina poslije, njihova se nakana nije ostvarila, jer postojećim prostornim planom na tom području nije moguća gradnja tog tipa. Iako je Miodrag Škrbić, jedan od partnera Rusa u ovom projektu tada uvjeravao javnost (a vjerojatno i svoje ruske partnere), da je izmjena prostornog plana u tijeku, općinske vlasti u Medulinu ističu kako tomu nije tako.

"Izmjena prostornog plana na način da se na otocima Frašker i Fraškerić omogući gradnja nije u tijeku i ista nije ni moguća", odgovorila je na naš upit, 29. kolovoza, mr.sc. Jasmina Ritoša, pročelnica ureda načelnika Općine Medulin. Naime, kako je pojasnila, nije moguće osnovati nova građevinska područja na nenaseljenim otocima sukladno propisima Republike Hrvatske (Zakon o prostornom uređenju i gradnji) i Županijskom planu uređenja.

Izgleda da su u spomenutom "poslu" profitirali samo Bolkovići, čijih su sedam vlasnika nakon prodaje postali "jači" za 150.000 eura "po fameji". Ishodom su zasigurno zadovoljni i žitelji Banjola, s obzirom da im otoci svojim položajem zatvaraju pogled na otvoreno more, a bilo kakva gradnja na njima pogled bi zatvorila, bolje reći, nagrdila. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA