Vatikan smjenjuje istarskog biskupa Ivana Milovana?

0
Mons. Ivan Milovan, biskup Porečko-pulski.
Mons. Ivan Milovan, biskup Porečko-pulski.

Vatikan smjenjuje biskupa Ivana Milovana! Vijest je to koja se poput požara proširila Istrom, nakon što se pročulo da Vatikan na taj način želi kazniti biskupa Milovana zato što je ignorirao njihov zahtjev za slanjem žalbe na rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je crkvena zemlja u Dajli vraćena državi, piše Večernji list. Navodno sve ide preko nuncijature u Zagrebu, a biskup Milovan izložen je novim pritiscima zbog svoje odluke da zemljište u Dajli ne propusti talijanskim benediktincima.

- Takvu odluku mora potpisati Sveti Otac, a da bi on potpisao suspenziju jednog biskupa, onda detaljno mora sa svime biti upoznat. A, vjerujte, papa Benedikt XVI. o svemu što se događalo u slučaju Dajla nema pojma! - kaže naš sugovornik iz Crkve, tvrdeći da je takav rasplet situacije moguć, ali kako se nada da Vatikan to neće učiniti, bez obzira na to što se biskup Milovan našao na putu moćnom vatikansko-talijanskom lobiju. Prema tvrdnjama naših sugovornika iz Crkve, sve je i dalje na razini velikih pritisaka na biskupa Milovana.

- Zasad se radi samo o razgovorima i telefoniranjima, tj. nema ničega napismeno. Nadaju se da će biskup popustiti, ali istodobno znaju da neće i stalno se stvaraju nove vrste pritisaka - kažu naši crkveni izvori, tvrdeći da je cijeli hrvatski kler na Milovanoj strani, kao i ''svi biskupi osim jednoga'' (kardinala Bozanića).

Prema našim informacijama, biskup Milovan doista ne kani popustiti i ima jaku potporu svojih svećenika, što mu je u ovome trenutku najvažnije. Zasad  je jedino morao biti žrtvovan Milovanov kancelar Ilija Jakovljević, koji je povučen sa svih biskupijskih službi. U Crkvi vlada velika razignacija i ljutnja zbog odnosa vatikanske biokracije prema biskupu Milovanu. Ali i nada da bi papa Benedikt XVI., iza kojega se vatikanski lobiji skrivaju, mogao doprijeti do merituma stvari i stati na Milanovu stranu.

- To bi i biskupu i nama ostalim svećenicama bila najveća zadovoljština - kažu naši sugovornici. Biskup Milovan, inače, danas prevodi tradicionalno hodočašće istarskih vjernika na riječki Trsat, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA