Istarski demokrati Poreč: Žicu između Hrvatske i Slovenije odmah ukloniti

0
Vodstvo Istarskih demokrata Poreč
Vodstvo Istarskih demokrata Poreč

Istarski demokrati podružnice Poreč izdali su 13. prosinca priopćenje kojim su se pridružili općim naporima u osudi aktivnosti koje Republika Slovenija čini ili namjerava činiti slijedećih dana u postavljanju žičane ograde na granici sa hrvatskim djelom Istre.

Ističu da je Istra oduvijek bila primijer suživota, tolerancije i multikulturalnosti, kako u hrvatskom, tako i u slovenskom i talijanskom dijelu Istre. Postavljanjem žičane ograde Republika Slovenija je Istru umjetno podijelila na dva dijela i to na područjima gdje do 1991. godine nikada nije bilo granice. U svezi s tim u potpunosti se slažu sa izjavom piranskog župana Petera Bossmana, da "žica nije dobrodošla i prouzročit će velike probleme ljudima koji desetljećima žive i rade zajedno s obje strane granice. Uostalom, ovaj kraj živi od gostoljubivosti, dostupnosti i privlačnosti cijele destinacije. Istra je poznata po svojoj otvorenosti i povezanosti i tu svakako žica ne pripada."

„Oštro prosvjedujemo protiv postavljanja bilo kakvih barijera i smatramo sramotnim da u Europi bez granica, Europi slobodnog protoka ljudi i roba neke članice podižu žičane ograde sa svojim susjedima, članicama te Europe bez granica“ stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik podružnice Rodoljub Kosić.

Pozvali su istarskog europarlamentarca Ivana Jakovčića da se odmah, u ponedjeljak, 14. prosinca, u Europskom parlamentu i u Europskoj komisiji založi da se „ovo ludilo“ zaustavi i da se sva postavljena žica između dvije prijateljske države članice EU odmah ukloni, te da o svojim aktivnostima, kroz medije, obavijesti zabrinute građane Republike Hrvatske.

„Želimo vjerovati da će, ipak, na kraju prevladati razum, te da će ove sramotne žičane ograde biti uklonjene, kako na državnoj granici na području Istarske županije, tako i na ostalim graničnim područjima RH na kojima ih je slovenska strana, do sada, već postavila“, poručuju Istarski demokrati iz Poreča.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa