Kajin: Žice nije bilo ni kada se Istra dijelila na Zonu A i B

0
Postavljanje žice na Ćićariji (foto: Glas Istre)
Postavljanje žice na Ćićariji (foto: Glas Istre)

„Kada je Slovenija 1991. postavljala granicu, a to se događalo nakon pada Berlinskog zida, 40-ak nas okupilo se na Dragonji prosvjedujući protiv konfina. Prije toga našli smo se i u Buzetu na Sočergi. Točno znam svakog tko se tamo okupio. U Buzetu smo bili Debeljuh i ja, a na Dragonji nam se pridružio Jakovčić, Loredana... „, komentirao je postavljanje žice na istarskom dijelu hrvatsko-slovenske granice Damir Kajin

Kajin podsjeća da je žica postojala između bivše Jugoslavije i Italije, ali naglašava da „žice nije bilo ni onda kada se Istra 1954. dijelila na Zonu A i B“.

„Istina, tada žice nije bilo, ali se pucalo u one koji su bježali iz Jugoslavije u Italiju. Ovo što se kani učinti, nije dobro. Protiv ove žice bi trebalo nešto poduzeti. Znam da je 80 posto Slovenaca za žicu, ali 90 posto stanovnika slovenske Istre je protiv. Ona se postavlja da: prvo, kada Njemačka bude vraćala migrante u Hrvatsku, da iz Hrvatske više ne mogu ući u Sloveniju i dalje prema Austriji; drugo, kada Njemačka bude rekla dosta, da Slovenija bude spremna i na taj scenarij i treće, Slovenci markiraju i prejudiciraju granicu“, kazao je Kajin.

Predsjednik Istarskih demokrata kaže da se Slovenci u svojim medijima opravdavaju time da isto rade Saudijska Arabija, Izrael, SAD, Mađarska, Bugarska, Austrija, da se Englezi brane od migranata na francuskoj strani tunela, a da Talijani šalju vojsku na slovensku i austrijsku granicu.

„Umjesto žice potreban nam je dogovor slovenske i hrvatske policije, a najbolje bi bilo da one zajedno sa srpskom i makedonskom čuvaju granicu u Đevđeliji. Pitanje je dana kada će migranti doći i u Istru. Milanović je pristao na prihvat 50.000 migranata, Grci također na 50.000, a Slovenci se pripremaju za nekontrolirane ulaske u njihovu zemlju. Žica nije rješenje. To govori da Europa ne funkcionira, da se ne snalazi ni s migrantima, ni sa sigurnošću, a ni sa vjerskim politikama. Osobno bih pozvao građane na prosvjed protiv žice, a prije toga otvorio raspravu kakvu migrantsku politiku voditi na istarskim prostorima i o tom pitanju surađivati sa Slovenijom“, zaključio je Kajin. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa