Kutleša umjesto Bozanića na čelu Biskupske komisije za odnose s državom?

0
Mons. Dražen Kutleša
Mons. Dražen Kutleša

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, više neće biti na čelu Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom, a na tom mjestu zamijenit će ga mons. Dražen Kutleša, samozatajni kanonski pravnik i biskup porečko-pulski, doznaje Dnevno.hr.

Primopredaja dužnosti obavit će se krajem sljedećeg tjedna, a HBK se još dovija na koji način to priopćiti javnosti a da ne ispadne onako kako u stvarnosti jest, a to je da je Bozanić s tog mjesta smijenjen na intervenciju Državnog tajništva Svete Stolice, koje je, kao i Papa osobno, a bio je i njegov prethodnik Benedikt XVI., više sito hrvatske mjesne Crkve, jednog dijela njezinih biskupa duboko involviranih u političke procese, koji s oltara umjesto Radosne vijesti i evanđelja uglavnom propovijedaju najjeftiniji nacionalizam.

Mjesto predsjednika HBK-a za odnose s državom je najodgovornije i ujedno ”najmoćnije” mjesto u sustavu HBK. Odnosi s političkom vlasti čine predsjednika Komisije najmoćnijim biskupom u episkopatu. To je mjesto kojeg nitko, a osobito Bozanić, opčinjen moći i vlasti, ne bi želio pustiti. Trenutak koji je prelio času strpljenja Vatikana je bio onaj u kojem je dan nakon izbora kardinal primio Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, opcije koju je Crkva u kampanji otvoreno i nekritično zagovarala do ruba degutantnosti, piše Dnevno.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa