Neka Milanović, Karamarko i Petrov uče od Kršanaca

0
Tri različite opcije za istim stolom - Boris Babić (IDS), Zdravko Vidak (HDZ) i Valdi Runko (nezavisni na zajedničkoj listi sa SDP-om i HNS-om)
Tri različite opcije za istim stolom - Boris Babić (IDS), Zdravko Vidak (HDZ) i Valdi Runko (nezavisni na zajedničkoj listi sa SDP-om i HNS-om)

Ako Zoran Milanović, Tomislav Karamarko i Božo Petrov nemaju ideja kako riješiti trenutnu pat poziciju, preporučujem im da potraže savjet od kršanskih političara. U 22 godine koliko postoji, Općina Kršan je iskušala sve moguće političke situacije – od nekonstituiranja vijeća (parlamenta), koalicije svih stranaka, koalicije svjetonazorski različitih opcija, kupovine vijećnika i smjene načelnika do ponovljenih izbora. U 22 godine Općina Kršan je promijenila deset načelnika i preživjela sve moguće koalicije: IDS-SDP, IDS-HDZ, HDZ-SDP, svi protiv IDS-a, svi s IDS-om protiv SDP-a, svi protiv svih i svi sa svima.

Nakon prošlih lokalnih izbora u Kršanu smo imali vrlo sličnu situaciju kao sada u Hrvatskoj. Na jednoj strani je bila koalicija predvođena Valdijem Runkom, a na drugoj IDS predvođen Borisom Babićem. Onaj tko je mogao donijeti prevagu, tzv. kršanski Most, bila je Akcija mladih s dva vijećnika (Sanja Frankola i Eđeo Brenčić) koji poput Mosta najradije ne bi bili išli s nikim, a i ovi drugi bi bili najsretniji da vlast mogu sastaviti bez njih. Neopredijeljena su bila i dva vijećnika HDZ-a.

Tako je Općina Kršan nakon izbora 2013. godine postala jedina je u Istri u kojoj Općinsko vijeće nije konstituirano u prvom predviđenom roku, baš kao i Hrvatski sabor 3. prosinca ove godine. Naime, na sjednici, održanoj 21. lipnja 2013., 14 novoizabranih vijećnika je samo položilo prisegu, ali nisu izabrali svog predsjednika što je uvjet da bi Vijeće bilo konstituirano. Zakon je predviđao još dva pokušaja, pa je iduća sjednica sazvana 19. srpnja.

Vijeće konstituirano iz trećeg pokušaja

No, Općinsko vijeće Kršana ni iz drugog pokušaja nije bilo konstituirano, jer ni na toj sjednici nije predložen niti jedan kandidat. Iako su predstavnici koalicije Runko-SDP-HNS-HSU uoči sjednice najavljivali da će predložiti svog kandidata, Silvana Uravića (SDP), to se ipak nije dogodilo, jer su bili procijenili da neće imati dovoljan broj glasova. Iz redova IDS-a su pak htjeli da predsjednik Vijeća bude Boris Babić, ali ni oni tada još nisu imali većinu, iako im se u međuvremenu priklonila Akcija mladih. Obje koalicije tada su ovisile o dva glasa Akcije mladih i dva HDZ-ova glasa, čiji vijećnici Zdravko Vidak i Darko Androić iz taktičkih razloga nisu ni došli na drugu sjednicu. Zakonski rok za konstituiranje Vijeća istjecao je 19. kolovoza i da ni tada nije izabran predsjednik, Općinsko vijeće bi se bilo raspustilo i raspisali se novi izbori.

No, to se u Kršanu (nadamo se ni u Hrvatskoj) ipak nije dogodilo. Općinsko vijeće konstituirano je iz trećeg pokušaja, odnosno na drugom nastavku konstituirajuće sjednice, održane 12. kolovoza. Za predsjednika Vijeća izabran je Zdravko Vidak (HDZ), a za potpredsjednike Boris Babić (IDS) i Sanja Frankola (AM). Međusobnim dogovorom tada je određeno da će pola mandata predsjednik Vijeća biti Vidak, a drugu polovicu Babić, što je u kolovozu ove godine i ispoštovano.

S obzirom da je jedna koalicija ostvarila većinu u Vijeću, a načelnik Runko je izabran iz redova druge koalicije, te da načelnik za svaki proračun mora dobiti podršku Vijeća, može se slobodno reći da Općinom Kršan zadnje dvije godine vlada široka koalicija, upravo ono što Božo Petrov želi u Hrvatskoj. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa