Istarski vodovod domaćin treće radionice EU projekta Drink Adria

13.11.2015 - 13:51
Laura Šuperina
Laura Šuperina

„Po veličine svoje mreže, u dužini od čak 2.300 kilometara, Istarski vodovod Buzet jedan je od najvećih u državi, odmah nakon Zagreba. Zbog toga sam izrazito zadovljna što smo uspješno ostvarili projekt postave automatskih kontrolnih vodomjera, kojima se na vrijeme detektiraju kvarovi te spriječavaju gubici vode. Bio je to naš prvi EU projekt, na koji smo se prijavili 2012. godine te ga uspješno okončali 25. siječnja, rekla je Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda Buzet, otvarajući 13. studenog u Buzetu treću nacionalnu radionicu projekta Drink Adria pod nazivom „Održivo upravljanje vodnim resursima“.

Ujedno je izrazila zadovoljstvo što je projekt postao okupljalište stručnjaka iz područja vodoopskrbe, koji na radionicama izmjenjuju iskustva, te se zahvalilia radnicima Istarskog vodovoda na uspješnoj provedbi projekta. Rukovoditeljica odjela informatike Marija Brajković pojasnila je da je postavljeno ukupno 344 vodomjera s daljinskim sustavom dojave podataka, te da je vrijednost povučenih sredstava 600 tisuća eura.

Projekt Drink Adria okuplja 17 partnera iz jadranske regije, među kojima su javne ustanove, tijela vlasti, instituti i i udruge. Iz Hrvatske u projektu sudjeluju Istarski vodovod Buzet, Istarska županija, Građevinski fakultet iz Rijeke te Hrvatski geološki institut. Na radionici su govorili i Barbara Karleuša s Građevinskog fakulteta u Rijeci, koja je iznijela dosadašnje rezultate u prekograničnom upravljanju vodnim resursima, te Marina Filipović iz Hrvatskog geološkog instituta koja je govorila o hidrogeološkoj povezanosti južne Dalmacije i Hercegovine. Bilo je riječi i o ugovorima o prekograničnoj opskrbi vodom kao temeljem za dugoročnu suradnju te ultrafiltraciji kao najmodernijoj tehnologiji pripreme pitke vode. Radionicu sufinancira Europska unija kroz Adriatic IPA program prekogranične suradnje. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Marina Filipović
Marina Filipović
Barbara Karleuša
Barbara Karleuša

Tweet

Posljednje novosti