Organizirani naturizam u krizi: U Istri sve više divljih naturističkih plaža

0

Društvo naturista Hrvatske (DNH), Internacionalna naturistička federacija (INF) i Udruga Top kamping kvalitete (UTKK) organiziraju 29. kolovoza u restoranu kampa “Ulika” u Poreču okrugli stol na temu naturizma. Na skupu će sudjelovati predsjednica INF-a Ivo Sieglinde, Davorin Zugčić, predsjednik DNH, te direktori i vlasnici naturističkih kampova. Moderator okruglog stola bit će Jerko Sladoljev, direktor UTKK.

U Istri ima čak 85 % naturističkih kapaciteta Hrvatske i 90 % svih noćenja u naturizmu, iako je po broju kampova zastupljena sa 54 % (7 od 13). Koversada ove godine slavi 50 godina postojanja, a 1972. godine, kada je u njoj po prvi puta organiziran naturistički kongres (što je za Europu bilo nepojmljivo u vrijeme komunizma), predstavljala je apsolutni hit u naturizmu Europe. „Vjerujemo da će sadašnji vlasnici ostaviti da kamp ostane naturistički te da će i dalje ulagati u taj brend, tim više što se slijedeće godine, nakon 40 godina, ponovno organizira INF kongres u Koversadi“, rekao je Sladoljev.

U Hrvatskoj danas ima samo 13 naturističkih kampova (Istra: Kanegra, Ulika, Solaris, Istra Naturist, Koversada, Valalta i Kažela djelomično; Kvarner: Bunculuka, Politin, Konobe i Baldarin, a Dalmacija samo dva: Nudist Hvar i Sovinje Tkon).

„Doduše, naturizam je još uvijek popularan u Hrvatskoj. Institut za turizam iz Poreča procjenjuje da svaki deseti gost, koji dolazi u Hrvatsku, je naturist, ali "divlji", što znači da se kupa na divljim naturističkim plažama. To se tiho tolerira ali takve pojave bi trebalo kažnjavati. Da bi se to provelo trebalo bi imati komunalne redare i policiju koja bi primjenjivala zakon. Zbog toga takav oblik turizma odumire, a trebao bi cvjetati. Da bi se dogodio ponovni procvat potrebno je više ulagati u kvalitetu i organizirati veći stupanj suradnje s INF-om, Internacionalnom naturističkom federacijom s kojom je Top Kamping asocijacija uvela certificiranje naturističkih kampova uz blagoslov Ministarstva turizma. Od 2011. godine radi se na certificiranju drugih naturističkih kampova. Međutim, da bi se očuvala selektivnost treba raditi na posebnostima naturističkih kampova u smislu da se pozicioniraju i okrenu svojim originalnim počecima u sve većim bavljenjem zdravljem: zračne i vodene kupke, welness, beauty farm, vodena gimnastika i aerobik, teretana, zdrava hrana, druženja i kulturne ponude u naselju“, smatra Jerko Sladoljev.

„Ali prije svega potrebna je integralna goloća tijekom cijelog dana i poštivanje sebe i okoline“, kaže dalje Sladoljev . „Takav život zagovaraju organizirani naturisti kojih je nažalost sve manje. Međutim, nove generacije koje vjeruju u zdravi život i aktivan odmor mogle bi postati novi potrošači naturističkih centara. Stoga je potrebno raditi na redizajnu naturističkih standarda koji ničim neće poremetiti postojeće FKK postulate, ali će definirati ponašanje nekih profila naturista, posebno uzrasta u pubertetu, za koje bi trebalo dati više informacija i edukativne literature.“ (Tekst i foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA