Seferagić: Osigurali smo sredstva za Dianu Tanushaj

0
Diana Tanushaj
Diana Tanushaj

Nakon članka „Diana Tanushaj odustaje od svjetskog prvenstva“ objavljenog na našoj stranici 13. kolovoza regirala je Sportska zajednica Općine Medulin - SZOM opovrgavajući u njemu iznesene tvrdnja Kickboxing kluba „Lav“ Medulin o tome da  na upit za pokrivanje troškove sudjelovanja njihove članice Diane Tanushaj na svjetskom prvenstvu nisu bili u mogućnosti osigurati financijska sredstva, zbog čega je ova višegodišnja reprezentativka i osvajačica brojnih odličja prisiljena odustati  od navedenog natjecanja. Naprotiv, u priopćenju koje potpisuje Nenad Seferagić, predsjednik SZOM-a, stoji da su za Tanushajin nastup osigurali i više nego dovoljna financijska sredstva.  

„Odluku o visini sufinanciranja nastupa Diane Tanushaj na predstojećem SP donio je Izvršni odbor Sportske zajednice općine Medulin na posljednoj sjednici održanoj 7. listopada. Naime, na osnovu upita klubova za sufinanciranje nepredviđenih programa i projekata sa pozicije rezervi u proračunu zajednice  Odbor donosi odluke na osnovu, prije svega raspoloživih sredstava. Po konkretnom upitu Kickboxing kluba „Lav“ ponuđno je sufinancirnje u iznosu od tri tisuće kuna. S obzirom na naša saznanja o visini iznosa potrebnih za nastup natjecatelja na svjetskom prvenstvu smatramosmatra da je iznos sufinanciranja dovoljan za odlazak Diane Tanushaj na svjestko prvenstvo“, kaže Seferagić.

SZOM ne može u potpunosti financirati reprezentativne nastupe

Tvrdnju potkrepljuje izvatkom iz službenog spisa WAKO federacije za navedno natjecanje iz kojega proilazi da ukupni trošak sudjelovanja jednog natjecatelja na svjetskom prventsvu koje će se od 25. do 31. listopada  u Beogradu iznosi 2.700 kuna.

„Prema informaciji koju smo zatražili put u Beograd organizira i financira Hrvatski Kick-boxing Savez i, nažalost, to je jedina participacija ovog nacionalnog saveza u smislu nastupa reprezentativaca na svjetskom prvenstvu. Vjerjući u financijske poteškoće koje HKBS vjerojatno ima ipak smatramo da bi reprezentacija, kao što je to u drugim nacionalnim savezima, trebala biti financirana od strane nacionalnog saveza u potpunosti. No,  IO SZOM svejedno odlučuje sufinancirati odlazak Diane Tanushaj s tri tisuće kuna i o istome je informiran klub slijedeći dan nakon održane sjednice“, piše predsjednik SZOM-a.

Predstavnik „Lava“ je, stoji dalje u priopćenju,  grubo i uvredljivo odbio ovakvu pomoć smatrajući da je SZOM trebao iznaći sredstva u visini od 10 tisuća kuna. SZOM, pak, smatra da si ne može dozvoliti da na lokalni nivo financiranja u potpunosti preuzme reprezentativne nastupe i obveze s obzirom da bi isto sasvim sigurno zahtjevalo značajna financijska sredstva koja ne bi mogli osigurati i uz to napominje da se u slučaju „Lava“ i kickboxinga radi o nekoliko svjetskih i europskih prvenstava godišnje budući da se ista organiziraju po različitim disciplinama.

„Prema svemu gore navedenom zaključujemo da je SZOM osigurao dovoljno sredstava za nastup Diane Tanushaj na svjetskom prvenstvu,  ali svakako nije spremna financirati „izlete“ pojedinaca koji su u „istom paketu“ namjeravali otići na isto natjecanje. Povući će se vjerojatno pitanje trenera koji je namjeravao otputovati s Dianom Tanushaj, ali želimo odmah razgovor o treneru usmjeriti na HKBS koji vjerojatno u svom programu ima selektore koji vode reprezentaciju na natjecanje“, kaže Seferagić.

Precizni i egzaktni kriteriji financiranja

Što se tiče tvrdnje da je SZOM bez razloga i obrazloženja smanjio redovno godišnje sufinanciranje Kickboxing kluba „Lav“ Medulin za 50 posto podsjeća da je prije nekoliko godina, dok je u IO SZOM sjedio predstavnik ovog kluba, jednako se tako bez obrazloženja sufinanciranje ovog kluba višestruko povećalo i to 2011. godine na 16 tisuća kuna, 2012. godine na 35 tisuća kuna, 2013. godina na 55 tisuća kuna i 2014.  godine na  60 tisuća kuna.

„Precizni, egzaktni kriteriji sufinanciranja nisu postojali sve do kolovoza ove godine, što je omogućavalo netransparaentno, nekorektno, „od oka“ sufinanciranje klubova. Od dolaska nove „vodeće garniture“ na čelo SZOM u siječnjuove godine  intenzivno se radilo na razradi konkretnih kriterija koji su usvojeni na Skupštini održanoj u kolovozu. Isti će se primjenjivati za programe javnih potreba u sportu za 2016.g i nadalje. Financiranje u 2015.g na prijedlog IO te na osnovu predloženih amandmana definirala je Skupština SZOM, dakle odluku o iznosima donijeli su svi klubovi“ kaže Seferagić.

Sportska zajednica Općine Medulin na kraju ističe da ih u ovom slučaju u smislu korektnosti odnosa, ali i u smislu budućeg financiranja zabrinjava činjenica da Kickboxing klub „Lav“ već nekoliko godina svoje aktivnosti uopće ne realizira na području naše općine Medulin, što otvara pitanje korektnosti traženja bilo kakvog oblika sufinanciranja iz sredstava njenih poreznih obveznika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa