IDS razočaran odlukom Ustavnog suda: Ženama je mjesto u politici

0
IDS: Istra je pozitivan primjer ravnoteže muških i ženskih osoba na listama za Županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća
IDS: Istra je pozitivan primjer ravnoteže muških i ženskih osoba na listama za Županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća

Istarski demokratski sabor neugodno je iznenađen jučerašnjom odlukom Ustavnog suda po kojoj se ukida odredba u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 % pripadnika svakog spola nije pravovaljana.

„Kao odgovorna stranka, IDS se ne namjerava miješati u odluku pravosudnih institucija RH“, stoji u priopćenju te stranke tim povodom. 

„Međutim, najdubljeg smo uvjerenja da je potrebno osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor. Mišljenja smo također da ukidanje sankcije koja bi činila nepravovaljanu svaku listu koja nema najmanje 40% pripadnika svakog spola predstavlja korak u nazad za naše društvo. 

Primjeri iz visoko razvijenih zemalja jasno pokazuju put kojim bi trebale ići Istra i Hrvatska, a to je veća ravnopravnost spolova, jednakost u plaćama, jednakost u participaciji  u radnoj snazi i managerskim pozicijama, te zastupljenost u političkim sferama odlučivanja.

Naše liste uvijek poštuju načelo ravnopravnosti spolova, a Istra je pozitivan primjer ravnoteže muških i ženskih osoba na listama za Županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća.

Naš je stav jasan: ženama je mjesto u politici, za što smo se oduvijek dosljedno zalagali i borili. Tako ćemo poštivati načelo ravnopravnosti spolova i za nadolazeće parlamentarne izbore“, poručili su iz IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa