Histrografija - piše David Orlović Histrografija - piše David Orlović

Čudo neviđeno: hidroavion 'pobrao' Sv. Eufemiju u Rovinju

0
Čudo neviđeno: hidroavion 'pobrao' Sv. Eufemiju u Rovinju

Zaista neobičan tragičan događaj zbio se 20. veljače 1936. Prema izvještaju novinske agencije 'Stefani', hidroavion Društva za zračni prijevoz 'Ala Littoria', tijekom regularne linije Trst-Zadar, zbog slabe vidljivosti uzrokovane gustom maglom, prilikom nadlijetanja Rovinja lijevim je krilom udario u zvonik bazilike sv. Eufemije.

Prema pisanju istarskih novina Corriere Istriano, koje su vijest objavile tek tri dana kasnije, putnički je hidroavion s tri putnika i dva člana posade nakon udarca pokušao prinudno sletiti u more pored Rovinja. Poginuli su pilot i jedan putnik, a ostala trojica su lakše ozlijeđena. U akciju spašavanja sudjelovali su lokalni ribiči i lučki radnici.

 

O štetama na zvoniku bazilike sv. Eufemije saznajemo iz članka kojega je 2021. objavio rovinjski Centar za povijesna istraživanja, autora Diega Hana. Lijevo krilo hidroaviona, koji je letio nisko baš zbog problematičnih vremenskih uvjeta, udario je ni više ni manje nego u statuu svetice zaštitnice grada na vrhu tornja koja je datirala iz 1758. godine! Statua je, nakon kolizije, pala i probila krov bazilike. Nevjerojatno koliko je slučajnosti bilo potrebno da, uz svu širinu i veličinu neba, letjelica baš udari u tako sitnu metu. Možemo samo zamisliti koliko je za Rovinježe to bio dupli šok: „ugostiti“ avionsku nesreću u svome gradu i, pritom, doživjeti simbolički udarac na kip svetice zaštitnice - kao nekakav doslovan loš predznak s nebesa.

Udar u visoke građevine kao rezultat nesretnih okolnosti izrazito je rijetka pojava u povijesti. Primjerice, 1945. bombarder B-29 udario je u njujorški Empire State Building. Godine 2002. mali je civilni avion udario u neboder Pirelli u Milanu, ali do danas nije jasno radi li se o, zapravo, samoubojstvu pilota inspiriranim napadima 11. rujna samo nekoliko mjeseci ranije.

Radove na restauraciji statue vodila je tvrtka Daciano Colbacchini iz Padove, a završili su 1938. godine. U srpnju te godine, statua je podignuta na oko šezdeset metara visine. Platformu je devet dana pripremalo četvero Rovinježa čiji je boravak na vrhu zvonika stvaralo nelagodu među mnogim promatračima s tla. Postoji anegdota kako je, navodno, jedan od njih, stanoviti Giovanni Sponza, prethodno skočio u more s Brooklynskog mosta u New Yorku.

Rovinjska nesreća 1936. najozbiljnija je zrakoplovna nesreća u Istri između dva svjetska rata, ali druga poznatija nezgoda koja je uključivala veće crkveno zdanje. Naime, u listopadu 1923., siloviti požar gotovo u potpunosti je uništio Katedralu (Uznesenja Blažene Djevice Marije) u Puli. Ona je, kao i rovinjska Eufemija, promptno rekonstruirana i s novim interijerom, pročeljem i župnim uredom ponovno posvećena 1927. godine.

Ovo su zanimljivi događaji koji zaslužuju spomen i na službenim stranicama dviju župa, ali ga nemaju. Smatram da je preživjeti katastrofu i dobivanje novoga sjaja nakon nje također slavna povijest.

Autor

David Orlović

David Orlović

redakcija@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa