HDZ Istre o izbjegličkoj krizi i koaliciji IDS-a i PGS-a

0
Mario Bratulić
Mario Bratulić

Na tiskovnoj konferenciji HDZ-a Istarske županije održanoj 24. rujna u Pazinu, dr. sc. Mario Bratulić i dr. sc. Mario Sošić, predsjednik i dopredsjednik Odbora za medije i komunikaciju, govorili su o aktualnim političkim temama.

Bratulić smatra da se hrvatska vlast ne snalazi najbolje u ovoj kriznoj situaciji uzrokovanoj velikim migrantskim valom i da Milanovićeva vlada ne kontrolira situaciju. On drži da su se pravovremena upozorenja predsjednice Republike Hrvatske ovoj vladi, glede broja i ozbiljnosti problema, pokazala itekako valjanim i točnim. Ali se na njih odgovaralo posprdnim komentarima, a ne djelatnim mjerama.

Sošić je pridodao kako HDZ cijeni odgovorno zauzimanje predsjednice oko ovog pitanja, s pozicije hrvatskih nacionalnih interesa, kao što podržava i njezine kritike svih vanjskih pojavnosti koje ne uzimaju u obzir taj naš interes i sigurnost. „To, i tako, rade svi odgovorni svjetski državnici“, istaknuo je.

Bratulić je komentirao i nedavna predizborna koalicija IDS-a s PGS-om. „Nama ne smetaju nikakve koalicije, ali nas smetaju izjave, kako će sada njihovi zastupnici štititi interese Istre u novom Saboru. Vjerodostojnost te izjave najbolje objašnjava njihov rad u protekle četiri godine, kada čak deset istarskih zastupnika koji su bili dio, ili su podupirali, vladajuću lijevu Koaliciju, nije ostvarilo niti jedan značajniji projekt za Istru, po kome bismo ih upamtili“, kazao je Bratulić.

Uoči Dana Županije i proslave pazinskih rujanskih odluka, Sošić je istaknuo kao HDZ vidi veliku vrijednost rujanskih odluka za Istru, Hrvatsku i hrvatski narod u cjelini, kako onda, tako i danas. „U njima je jasno rečeno da se Istra odvaja od Italije i sjedinjuje s maticom Domovinom, i drugo, da je Istra hrvatska zemlja i da će to ostati. To je izvorni oblik antifašizma istarskih Hrvata, kojemu i mi pripadamo“, kazao je.

Dodao je i kako mnogi koji danas svojataju to antifašističko nasljeđe, u realnom se političkom djelovanju ponašaju suprotno od jedne, druge, ili obije rujanske poruke.

Bratulić i Sošić zajedno su poručili kako podržavaju i pridružuju se inicijativama koje traže da se u Pazinu ostvari projekt Memorijalnog centra Ujedinjenja, ali po kriterijima izvornih 13. rujanskih poruka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa