Živi zid: Ako želite naftne mrlje, glasajte za SDP

0
Na prosvjedu Živog zida Rijeka protiv bušenja Jadrana
Na prosvjedu Živog zida Rijeka protiv bušenja Jadrana

Živi zid Rijeka organizirao je 23. rujna prosvjed protiv bušenja u Jadranu. Povod je bila najava Vlade da će na sjednici 24. rujna, ignorirajući glas javnosti, dati suglasnost za devet ugovora za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu. Kako prenose pojedini mediji, na istoj sjednici Vlada će objaviti i nove tendere za trinaest polja na sjevernom i južnom Jadranu, kao i za šest polja na području Save i Međimurja.

Unatoč jakoj kiši zbog koje je prosvjed prvotno otkazan aktivisti i predstavnici Živoga zida Rijeke i Istre okupili su se na Jadranskom trgu u Rijeci. Transparentima “Raspišite referendum” “Protiv deložacije riba”, “Protiv deložacije turista” i “Nemate mandat za uništavanje budućnosti” poslali su Vladi apel da navedenu točku ukloni s dnevnog reda te da odustane od potpisivanja štetnih ugovora.

Dušan Cvetanović, član Glavnog odbora Živog zida, ovom je prilikom istaknuo da Vlada nema mandat za donošenje odluka koje će trajno promijeniti način života na Jadranu te predstavljati trajnu opasnost za onečišćenje mora. Ujedno je pozvao javnost da se odupre ovakvom jednostranom postupanju s najvažnijim prirodnim i ekonomskim resursom koji je u vlasništvu svih građana Hrvatske.

Osvrćući se na tvrdnju da će Hrvatska postati nova Norveška, Cvetanović je istaknuo da je to čista laž jer za razliku od Hrvatske Norveška nije turistička zemlja. Nadalje, ondje su platforme udaljene tri stotine kilometara od obale dok bi u našem slučaju one bile svega nekoliko kilometara udaljene od naših obala i plaža. Važno je istaknuti i činjenicu da u Norveškoj naftu crpe državne tvrtke što znači da sav profit ostaje u zemlji, dok će u Hrvatskoj to činiti strane tvrtke koje će sav profit odnijeti van zemlje.

Cvetanović je stoga upozorio da bi gubici u turizmu bili veći od eventualnih prihoda od nafte. Za kraj je poručio: “Živi zid se zalaže za obnovljive izvore energije po uzoru na model sličan Njemačkoj koja 80 posto svih potreba za energijom ostvaruje upravo iz obnovljivih izvora energije. To je smjer kojim mi želimo krenuti!”

Nensi Krupić, predsjednica Živog zida Istarske županije istaknula je da je ovo prijelomni trenutak u kojem biramo hoćemo li biti turistička zemlja ili zemlja nafte. Naime, jedno i drugo je nespojivo. Potencijalna katastrofa značila bi samoubojstvo hrvatskog turizma. U svijetu ne postoji nijedan primjer u kojem je eksploatacija nafte i plina donijela prosperitet zemljama koje svoje gospodarstvo temelje na turizmu, marikulturi i ribarstvu (primorske županije) te poljoprivredi (Slavonija). Za kraj Krupić je poslala poruku onima koji, unatoč opasnostima koje nam prijete, biraju zemlju nafte: “Ako želite naftne mrlje glasajte za SDP.”

Antonio Dražović, predsjednik Živog zida Rijeka upozorio je da je generalni direktor kompanije Eni koja potpisuje koncesiju pod istragom zbog tri osnovane sumnje na međunarodnu korupciju dok je njegov prethodnik za istu pravomoćno i osuđen. Ta činjenica baca dodatnu sjenu na sam čin potpisivanja ugovora. Uz to, Dražović je istaknuo da je nemoguće znati hoćemo li zaista doživjeti izljeve nafte, ali ako se to dogodi, to će biti kraj života u Jadranu jer se radi o gotovo zatvorenom moru.

Ujedno je prozvao Vladu zbog neraspisivanja referenduma te poručio: “Da je ovo demokratsko društvo omogućilo bi se građanima da putem referenduma odluče o budućnosti Jadrana, a ovako štetni ugovori ne bi se potpisivali njima iza leđa. Ovo je sramota i ludost!” Ovo je dokaz da Hrvatska nije istinski slobodna i demokratska zemlja jer da je odluku koja u ovolikoj mjeri utječe na budućnost cijele zemlje donijeli bi sami građani putem referenduma. Ako Živi zid dođe u poziciju raskinuti će navedene ugovore te kazniti one koji su radili protiv volje građana i protiv interesa države.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa