Građani uključeni u kreiranje pulskog proračuna za 2016. godinu

0
Javne tribine održane su u mjesnim odborima Valdebek i Busoler te Štinjanu
Javne tribine održane su u mjesnim odborima Valdebek i Busoler te Štinjanu

Praksu uključivanja građana u zajedničko kreiranje proračuna za 2016. godinu Grad Pula je nastavio održavši javne tribine u mjesnim odborima Valdebek i Busoler te Štinjan. Uz zainteresirane građane tribinama su nazočili zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnica UO za financije i opću upravu Vesna Sajić te ostali pročelnici upravnih odjela Grada Pule, kao i predstavnici gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova.

„Danas smo ovdje s vama kako bismo poslušali vaše prijedloge i sugestije, otvoreni smo za dijalog, kritike i pohvale“, poručio je Radin te je nadodao kako će se svi izneseni prijedlozi razmotriti te sukladno mogućnostima i uvrstiti u sam prijedlog proračuna za 2016. godinu.

Pročelnica Upravnog odbora za financije i opću upravu ukratko je pojasnila proces kreiranja proračuna, navela je njegove glavne komponente te je nadodala kako će gradski proračun i iduće godine ostati na nivou 2015., što bi iznosilo 345 milijuna kuna. „Želja nam je uključiti što veći broj građana kako bismo u konačnici mogli kreirati što kvalitetniji prijedlog proračuna“, navela je Sajić.

Nakon uvodnih riječi građani su imali priliku iznijeti svoje želje te priupitati sve što ih zanima vezano za mjesni odbor kojem gravitiraju. Većina mještana mjesnih odbora Valdebek i Busoler imali su pitanja vezana za trenutno stanje infrastrukture te kad se planira sagraditi kanalizacijski sustav na navedenom području. Posebno su ih zanimale ulice J.Crnobori, Valdebečki put, Mandićeva ulica, Šandaljska ulica i ulica Komunal. Predstavnici Herculanee i Pragrandea pojasnili su kako je sada pravi trenutak da se o ovoj temi razgovara iz razloga što sva prigradska naselja uz pomoć europskih projekata mogu dobiti kompletnu infrastrukturu s naglaskom na kanalizaciju.

Direktor Herculanee Igor Stari naglasio je da nisu problem novci, već imovinsko pravni odnosi. Nadodao je kako su već pojedini dijelovi Valdebeka uvršteni u već postojeći eu projekt širenja mreže koji se planira izvoditi 2017. Na pitanje o postavljanju autobusnog stajališta i izgradnje nogostupa prema Jadreškima pročelnik Škuflić je odgovorio da je navedeno u fazi projektiranja.Također, postavljeno je pitanje vezano za izgradnju igrališta na što je pročelnik Škuflić kazao da će radovi započeti sredinom listopada.  

U mjesnom odboru Štinjan većinu pitanja postavio je predsjednik vijeća Dušanko Babić. Zanimale su ga novine vezane za izgradnju novog groblja u Štinjanu, početak radova u ulici Šaliž i na Hidrobazi. Direktor Monte Gira Darko Buršić obrazložio je kako je u tijeku priprema potrebne dokumentacije. Nadodao je kako će se radovi odvijati u dvije faze te da se do kraja 2016. godine planiraju izgraditi 324 grobne parcele.

Na pitanje vezano za ulicu Šaliž odgovorio je pročelnik Škuflić kazavši kako je natječaj proveden, donesena odluka na Gradskom vijeću te da je u tijeku sklapanje ugovora. Nadodao je da će Grad, nakon što Vodovod provede rekonstrukciju vodovodne mreže, nastaviti s radovima popločavanja spomenute ulice. Što se tiče Hidrobaze Škuflić je kazao da je izrađena sva projektna dokumentacija te da će se do kraja godine izabrati izvođači radova. Naveo je i informaciju da je taj projekt sufinanciran od strane Ministarstva turizma u iznosu od 1.500.000,00 kuna nepovratnih sredstava što je dijelom dostatno za izvođenje prve faze radova.

Idućeg tjedna predstoje javne tribine u preostalim mjesnim odborima te se pozivaju svi građani da se u što većem broju odazovu. Puljani svoje prijedloge mogu iznijeti i putem e-Konzultacija, a sve potrebne informacije mogu pronaći na web stranici www.proracun.pula.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa