Jakovčić: Jako europsko gospodarstvo rješenje je za migrantsku krizu

0
Europarlamentarac Ivan Jakovčić
Europarlamentarac Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić komentirao je u Strasbourgu  govor predsjednika Europske komisije Junckera o stanju u EU-u. Migrantska se kriza može riješiti jedino produbljivanjem europskog zajedništva i jedinstvenom vanjskom politikom Unije, smatra Jakovčić.

No, ključ uspjeha je, kaže, u rješavanju sadašnje i budućih kriza je jačanje europskog gospodarstva i zapošljavanje, te će o tome ovisiti uspjeh ili neuspjeh inicijativa Junckerove Komisije.   

“Migrantska kriza potresa Europu. Ta se kriza može riješiti jedino produbljivanjem europskog zajedništva, dakle, uz “više Europe”. Unija treba pokrenuti i snažnu diplomatsku ofenzivu u zemljama koje su izvor migrantske krize. Europa mora imati jedinstvenu vanjsku politiku za rješavanje tog problema na sjeveru Afrike, na Bliskom istoku, u Ukrajini i na ostalim kriznim područjima. Migrantske se krize stalno pojavljuju u većem ili u manjem opsegu. Europa je kontinent izbjeglica. Mnoge naše obitelji, pa tako i moja obitelj, poznaju izbjeglice i migrante“, kazao je Jakovčić.

No, dodao je, da će u kontekstu migrantskih kriza uspjeh Junckerove Komisije  ovisiti o rješavanju problema nezaposlenosti i poticanju gospodarskog rasta u Europi i to je početak i završetak cijelog problema.

„Jakim gospodarstvom rješavaju se i migrantske krize. Jakim gospodarstvom rješavaju se problemi Europe. Uspjeh ili neuspjeh Junckerove Komisije ovisit će o snazi europskog gospodarstva”, poručio je Jakovčić.

Govor predsjednika Junckera o stanju u Uniji

„Naša Europska unija nije u dobrom stanju. U ovoj Uniji nema dovoljno Europe – a nema ni dovoljno unije“, kazao je Juncker pred Europskim parlamentom u Strasbourgu gdje je održao svoj prvi govor o stanju u Uniji. Juncker naglasak je stavio na velike izazove kao što su izbjeglička kriza, budućnost eura i vanjska politika.

U svom je govoru iznio svoju političku viziju budućnosti EU-a te glavne elemente koji će odrediti pripremu Programa rada Komisije za 2016. i naredne godine. Predsjednik Juncker iznio je i prijedlog koji je Komisija danas donijela o premještanju još 120 000 izbjeglica iz Italije, Grčke i Mađarske. Dio je to sveobuhvatnog paketa mjera usmjerenog na rješavanje izbjegličke krize. Paket obuhvaća popis sigurnih zemalja porijekla, priručnik o povratku i trajni mehanizam premještanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa