Pokrenuta web stranica za ideje i raspravu o proračunu Grada Pule

0
Gradska palača Pula
Gradska palača Pula

Grad Pula priključio se projektu “Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun” kako bi svojim građanima omogućio informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna te nadzoru nad njegovim izvršenjem, a danas je u rad puštena i internetska stranice putem koje će građani Pule moći davati svoje proračunske prijedloge.

www.Pulaodlucuje.orgotvara prostor za otvorenu i kontinuiranu javnu raspravu o proračunu i javnim financijama Grada Pule, a istovremeno je i platforma za e-demokraciju i e-participaciju, putem koje će građani Pule imati priliku sudjelovati u javnom, transparentnom savjetovanju o gradskom proračunu. Stranica "Pula odlučuje!" za raspravu i glasanje o idejama građana koristi nagrađivanu islandsku platformu Your Priorities, koja je svoju primjenu našla u uspješnim participativnim projektima diljem svijeta. Platformu odlikuje svima pristupačno i jednostavno sučelje, pažljivo dizajnirano tako da potiče ozbiljnu i konstruktivnu raspravu umjesto pukog internetskog prepucavanja, a otvorena je i pripadajuća Facebook stranica www.facebook.com/pulaodlucuje.

Ova će stranica omogućiti argumentiranu raspravu o proračunskim prijedlozima na vrlo jednostavan način te će građani moći glasati i dijeliti putem društvenih mreža prijedloge koje podržavaju, a prijedlozi građana koji osvoje najveću podršku bit će definirani kao proračunski prioriteti.

Na ovaj način Grad Pula dodatno uključuje svoje građane u proces donošenja odluka na javan i transparentan način te će svoje prijedloge moći uputiti putem e-Konzultacija i putem posebne web stranice Grada Pule. Osim toga, svoje prijedloge građani mogu uputiti i na javnim tribina koje se organiziraju po mjesnim odborima.

“Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun” projekt je kojeg u svojim lokalnim zajednicama provode Zelena Istra iz Pule, Eko Pan iz Karlovca te IDEM i ja iz Malog Lošinja. Partner na projektu je i islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG. Projekt traje dvije godine, a provodi se u suradnji s upravama gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta, u trajanju od dvije godine, financira Europska unija putem programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa