SDP bi na ovim izborima u Istri mogao biti najveći gubitnik

0
Danijel Ferić i Zoran Milanović
Danijel Ferić i Zoran Milanović

Ovi će izbori, možemo to reći i prije njihova održavanja, u Istri biti jedni od najneizvjesnijih dosad a najveći rizik zasigurno snosi SDP. Iz njega su već izletjeli Orah i Ivo Josipović. Takve će stranke, povezane s nekoliko lokalnih dobro umreženih igrača, kroz proporcionalni izborni sustav uz prag od pet posto najvjerojatnije najviše štetiti nekoj budućoj Kukuriku koaliciji. Tko će dakle i kako loviti glasove ljevice?

U proporcionalnom sustavu zastupnička se mjesta raspodjeljuju razmjerno broju osvojenih glasova, s time da se mandati onih kojih nisu prošli prag od pet posto također proporcionalno dodjeljuju onima koji su prešli prag, što u praksi najviše pogoduje listi s najvećim postotkom dobivenih glasova.

U osmoj izbornoj jedinici nasuprot HDZ-a natječu se IDS, koji ima stabilno biračko tijelo, zatim Milanovićev SDP u koaliciji s HNS-om, Laburistima i Hreljinim HSU-om, Orah, „Naprijed Hrvatska“, Kajinovi Istarski demokrati i možda „Živi zid“.

Situacija nije zanimljiva samo zbog sastava osme izborne jedinice koja obuhvaća Istru u kojoj je najjača stranka IDS i dio PGŽ-a gdje je glavnu riječ dugo vodio SDP-a, već i zbog toga što je SDP doživio, i još uvijek doživljava, sukobe u vlastitim redovima.

Premoć SDP-a sada remete „Naprijed Hrvatska“, na čijoj će listi biti i bivši ministar financija Slavko Linić, eks-predsjednik Ivo Josipović i bivši visoko pozicionirani istarski SDP-ovac Dino Kozlevac. Oni će zasigurno privući dio birača u riječkom dijelu, ali i istarskih bivših glasača SDP-a, nezadovoljnih načinom na koji se Milanović ponio prema podijeljenim istarskim socijaldemokratima.

Tinjajući i nikad razriješeni okršaj dugogodišnjeg župana PGŽ-a Zlatka Komadine s ostalim frakcijama SDP-a, zbunjuje riječke birače.

Istodobno, Kajin će svojom žestokom retorikom povući veći dio antiIDS-ovih birača pa je pitanje hoće li se netko od njih pronaći u toplo-hladno politici sadašnjeg istarskog SDP-a prema IDS-u.

Mlađi radikalni birači, ukoliko uopće izađu na izbore, odlučit će se za Orah ili eventualno Živi zid. Zbog svega toga navedeni su izbori sigurno mnogo veći test za SDP, naročito onaj istarski, nego za ostale stranke, a jedan od načina da ga se prođe bit će hvatanje za glasove riječkih birača. (Kristian Stepčić Reisman)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa