Porečanka Monika Vlizlo: Moja tri dana u u Bruxellesu

0
Studenti u zgradi EU parlamenta
Studenti u zgradi EU parlamenta

Studenti  Europskog centra Alma Mater Europaea Maribor, a među njim a i studentica iz Istre, posjetili su Bruxelles na tri dana. Studenti su prilikom dolaska u Bruxelles posjetili Europski parlament, Europsko vijeće.

Studentica iz Srbije nakon upornog slanja životopisa dobila je poziv da stažira u Europskom parlamentu. Europska Komisija nudi stažistima pet mjeseci plaćenog stažiranja u Europskoj Komisiji, osiguranju mjesečnu nadoknadu u iznosu od 1080 €, refundirane putne troškove, a također i zdravstveno osiguranje u slučaju nesreće.

Stažiranje je otvoreno za studente iz cijelog svijeta koji imaju diplomu u trajanju od najmanje tri godine i veoma dobro poznavanje francuskog, engleskog  ili njemačkog jezika.

Stažisti rade u cijeloj Europskoj komisiji. Priroda posla ovisi od servisa kome si dodijeljen (npr. Politike iz oblasti konkurencije, životne sredine, ljudski resursi, komunikacija).

Stažisti uglavnom prisustvuju ili organiziraju sastanke, radne grupe, forume i javne rasprave, sprovode istraživanja, sakupljaju dokumentaciju, pišu izvještaje, odgovaraju na pitanja, upravljaju projektima.

Stažiranje nudi upoznavanje Europske unije, upoznavanje sa procedurama i politikama europskih institucija, praktično iskustvo i praktičnu primjenu teorijskog znanja. Od stažista se očekuje interes za europske poslove, želja za upoznavanjem metoda rada Komisije i sposobnost da preuzmu inicijativu. (Monika Vlizlo)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa