dalibor paus:

'HDZ si neće dozvoliti da ne bude pobjednik i ne sastavi vladu'

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Šanse da IDS podrži vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta jednake su nuli, ponovio je danas Dalibor Paus u radijskoj emisiji HRT-a.

"IDS sebe teško vidi u bilo kakvoj većini u kojoj se nalaze Most i DP, upravo zbog svjetonazorskih razloga. Nema politike bez ideologije", rekao je Paus i ponovio kako se IDS ne vidi niti u antikorupcijskoj koaliciji.

"Izgleda prilično nestabilno, ne znamo koji je sljedeći korak, što nakon konstituiranja Sabora. Oko niza izbornih zakona nema suglasja. Mislim da to ne može funkcionirati. Mislim da si HDZ neće dozvoliti, nakon što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, a uoči europskih izbora, da ne bude i pobjednik u smislu formiranja vlade i konstituiranja Sabora", rekao je Paus.

 

Damir Habijan iz HDZ.a rekao je kako je HDZ svakim krugom pregovora sve bliže formiranju vlade.

"Nastavljamo pregovore s Domovinskim pokretom. Izbori su pokazali da građani žele nastavak stabilnosti i sigurnosti i zato je ključno da što prije formiramo vladu zajedno s partnerima", naglasio je.

Na pitanje je li HDZ-u prihvatljiva vlada bez SDSS-a, Habijan je odgovorio:

"Što se tiče manjina, ne bih ovdje nikoga izdvajao, nije uopće u tim pregovorima bilo riječi i nikome nije u interesu da govorimo o bilo kakvom smanjivanju manjinskih prava niti eliminiranje manjina iz Sabora. Volja birača je pokazala da je temelj buduće koalicije i vlade zapravo suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta. A što se tiče manjina ili bilo kakve podrške unutar Hrvatskog sabora, nitko ne može priječiti bilo koga da podrži takvu vladu", rekao je Habijan.

HDZ i DP zajedno imaju 74 ruke. Nedostaju još dvije za formiranje parlamentarne većine. Habijan je rekao da je dobrodošao svatko tko je programskim načelima blizak HDZ-u i tko želi sudjelovati u takvoj vladi.

"Jasno smo rekli koga ne vidimo u tome, to su SDP, Možemo i Most. Opcija je da imamo stabilnu vladu i ja sam siguran da ćemo to postići", rekao je.

Ivica Puljak iz Centra vjeruje da je još uvijek moguć scenarij u kojem će SDP i Domovinski pokret formirati antikorupcijsku vladu i, kako je rekao, spriječiti da se pravosuđe poveže s kriminalom.

"Mi želimo oformiti antikorupcijsku većinu, promijeniti lex AP, spriječiti da gospodin Turudić, koji je očito povezan s kriminalnim miljeom, dođe na čelo DORH-a, promijeniti izborni zakon i onda krenuti na nove izbore tako da građanima u atmosferi slobode damo mogućnost da ponovno izaberu ono što žele za Hrvatsku", rekao je Puljak. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa