Toplinski val prži Istru: Sve više kolapsa, dehidracija i sunčanica

0
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Toplinski val i nesnosne vrućine izazvale su 4. srpnja navalu na pulsku hitnu pomoć, gdje se, kako nam je rekao njen voditelj dr. Srđan Jerković, javlja sve više pacijenata sa sunčanicom, kolapsom, dehidracijom i vrtoglavicom.

„ Ljudi se očito ne paze i po cijeli dan stoje na suncu. Ako želite ići na plažu, idite do 10 ujutro i nakon pet popodne", rekao nam je dr. Jerković. Osim navedenih slučajeva, u pulskoj bolnici bilježe i porast dolazaka svih kroničnih plućnih i srčanih bolesnika, koji imaju problema s disanjem, kao i općenito kroničnih bolesnika.

Vremenska prognoza zasad ne najavljuje poboljšanje. Ne samo da neće biti hladnije, već bi temperature u ponedjeljak mogle narasti na 37°C. Jučer navečer je, primjerice, na labinskim Katurama u zatvorenom prostoru s toplinskom izolacijom bilo 32°C ! Prema portalu Istramet, danas će biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme. Sredinom dana i poslijepodne moguća je prolazna umjerena naoblaka uz minimalnu mogućnost za lokalni pljusak u gorskom području. Puhat će slab, tek rijetko i umjeren vjetar promjenjivog smjera, danju duž zapadne obale Istre može biti umjerenog jugozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka do 16 u unutrašnjosti do 24°C uz obalu, dnevne vrijednosti do 35°C. Blaže zahlađenje očekuje se tek krajem tjedna. Inače, i drugdje u Europi muku muče s ljetnim žegama. U Francuskoj su temperature već prešle 40°C, a ništa bolje nije ni u drugim metropolama. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa