Radoš i Jakovčić od Europske komisije zatražili raspravu o europskom turizmu

0
Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Oriano Otočan (foto: Nenad Čakić)
Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Oriano Otočan (foto: Nenad Čakić)

Zastupnik HNS-a Jozo Radoš, kao izvjestitelj u sjeni u ime kluba zastupnika ALDE-a (Savez liberala i demokrata za Europu) i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić predložili su brojne amandmane na izvješće EP-a o izazovima i konceptima promidžbe turizma u Europi.

U svojim amandmanima Radoš i Jakovčić od Europske komisije traže da konkretnim mjerama potiče kvalitetniju promidžbu turizma i inovativan način nošenja s današnjim izazovima u turizmu, kao jednog od ključnog sektora europskog gospodarstva koji ostvaruje više od 10 posto BDP-a EU-a.

Radoš naglašava važnost potpore inovacijama u turizmu

U podnesenim amandmanima Radoš se, uz ostalo, zalaže za fleksibilniji odnos spram tzv. ekonomije dijeljenja  kao novom obliku  pružanja usluga u turizmu.

"Ekonomija dijeljenja je neformalna ekonomija u kojoj građani sa svojim sredstvima poput automobila ili kuće pružaju određene usluge. Pozvao sam Komisiju i zemlje članice da se takvi novi oblici pružanja usluga ne guše već da se pravno reguliraju na takav način kako bi bili zdrava konkurencija tradicionalnim pružateljima turističkih usluga , kazao je Radoš. 

Radoš naglašava važnost potpore inovacijama u turizmu kao i digitalizacije turističke ponude. Posebno se založio za uvođenje brzog interneta u ruralna, udaljena i planinska područja što bi omogućilo trajni razvoj turističkih potencijala i smanjilo postojeći digitalni jaz između ruralnih i urbanih područja. 

"Turizam je velika šansa za razvoj udaljenih, ruralnih i planinskih područja. A pokrivenost tih područja širokopojasnim internetom jedan od preduvjeta za razvoj turizma", smatra Radoš.

U podnesenim amandmanima Radoš je, uz ostalo, naglasio važnost razvoja nove marketinške strategije koja bi se temeljila na definiranim makro-regijama poput naše Jadransko-jonske. S jedinstvenim povijesnim, kulturnim i prirodnim karakteristikama, takve regije mogu postati temelj za nove turističke proizvode i tako doprinijeti prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

Zastupnik Jakovčić zadovoljan je što se turizmu, kao važnom gospodarskom sektoru EU-a,  sada ipak posvećuje više pažnje nego na početku sadašnjeg saziva EP-a.   

"Već u prvim istupima u EP-u inzistirao sam da se o turizmu što više govori i odlučuje. Na žalost u proteklom smo vremenu bili svjedoci nastojanja pojedinih europarlamentaraca i predstavnika Komisije da negiraju važnosti turizma. Stoga sa zadovoljstvom mogu najaviti da će se o turizmu ipak puno  češće raspravljati nego što je to dosad bio slučaj. Ovaj saziv EP-a, temeljem i nekih mojih inicijativa, donosi ključne odluke za razvoj europskog turizma", rekao je Jakovčić.

Jakovčić se zalaže za korištenje UNESCO-ve baštine u promidžbi Europe kao turističke destinacije

U predloženim amandmanima Jakovčić se zalaže za korištenje UNESCO-ve baštine u promidžbi Europe kao turističke destinacije. U posebnom amandmanu pozvao je  EK da osnuje Europsku turističku zajednicu kako bi se institucionalizirala koordinacija između zemalja članica, regionalnih i lokalnih vlasti te financijskih institucija u promidžbi europskog turizma.  

"Jedna od mojih inicijativa, ona o osnivanju Europske turističke zajednice, neće biti prihvaćena preko noći. No tijekom cijelog mandata inzistirat ću na osnivanju takve Zajednice jer odnose u europskom turizmu trebamo institucionalizirati. Dok to ne postignemo prevladavat će improvizacija koja sasvim sigurno ne može dovesti do stabilnog rasta i sigurne budućnosti europskog turizma", zaključio je Jakovčić.    

O predloženim amandmanima članovi Odbora za promet i turizam očitovat će se u rujnu. Rasprava i prihvaćanje rezolucije o izazovima i konceptima promidžbe turizma u Europi očekuje se na plenarnoj sjednici EP-a u listopadu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa