Izložba Istra, lav i orao 2. srpnja u Svetim Srcima

0
Izložba je predstavljena na konferenciji za medije 23. lipnja
Izložba je predstavljena na konferenciji za medije 23. lipnja

U jedinstvenom ambijentu "Svetih Srca" i uz pomoć najsuvremenije tehnologije posjetitelji će od 2. srpnja do 15. studenog, moći osjetiti dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.

Na konferenciji za medije održanoj 23. lipnja povodom otvorenja izložbe Arheološkog muzeja Istre "Istra, lav i orao", pobliže je objašnjena tema koja se krije pod navedenim naslovom.

Projekt “Istra, lav i orao” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski) i bit će predstavljena publici u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta Srca", jednom od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj. Ovaj je prostor poznat po brojnim uspješnim i nagrađivanim izložbama kao što je "Pula – rađanje grada", "Ki sit ki lačan", "Numen", "Hrvatski apoksiomen", "Histri u Istri", "XYZT" i brojnim drugim izložbama.

Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije, multimedijalni vodič, a u sljedećih nekoliko mjeseci bit će realizirana i elektronska radna bilježnica za škole, koncerti renesansne i barokne glazbe, radionice te druge aktivnosti koje će animirati i okupljati publiku željnu doživljaja iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća na našim prostorima. Izložba će također biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a pratit će je i znanstvena publikacija na tri jezika te sažetiji katalozi na četiri jezika.

Svečano otvorenje izložbe najavljeno je za četvrtak, 2. srpnja 2015. godine u 20 sati. U petomjesečnom periodu, od 2. srpnja do 15. studenog 2015. godine, izložbu će pratiti i gostovanja, poput porečkih Giostranata. 

Izložbom "Istra, lav i orao", Arheološki muzej Istre po prvi put prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. To je razdoblje kad je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. U to vrijeme, kada se diljem europskog kontinenta zbivaju velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, Istra prolazi kroz teške trenutke. Osim političke podvojenosti, prate je kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija. No, unatoč svemu, život u njoj opstaje i na svoj način prati tokove novoga razdoblja.

"Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali i omogućili realizaciju ove izložbe. Prvo zahvala ide institucijama: Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji, Gradu Puli i Turističkoj zajednici Pule, zatim Školi primijenjene umjetnosti iz Pule te tvrtkama koje i trenutno rade na podizanju ove izložbe. Vrlo su nam važni donatori i sponzori izložbe koji su podržali projekt, i to: Arenaturist, Uniline, Hotel Amfiteatar i izdavačka kuća Forum.

Zahvaljujem se i svim medijskim partnerima koji su danas tu i uz nas u ovom projektu: HRT Radio Pula, Radio Istra, Radio Maestra, Glas Istre, La Voce del Popolo, portal Istarski.hr i Regional Express te telivizije TV Nova i TV Istra," istaknuo je u svojem predstavljanju partnera projekta Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

O tome što sve možete otkriti na novoj izložbi Arheološkoj muzeja Istre pobliže je predstavila Tatjana Bradara, voditeljica Novovjekovne zbirke pri Arheološkom muzeju Istre. "Upravo je velika količina materijalne građe iz razdoblja od 14. stoljeća do skoro početka 19. stoljeća utjecala da se 2010. godine osnuje zaseban odjel koji je obuhvatio sve u Novovjekovnu zbirku. Arheološki muzej Istre prvi je arheološki muzej u Hrvatskoj koji je uopće realizirao odjel za materijalnu građu iz Novoga vijeka", istaknula je Bradara. U realizaciji izložbe u Puli sudjelovali su i muzeji diljem Istre: iz Rovinja, Poreča, Labina, Buzeta i Pazina.

Ondina Krnjak, voditeljica Dokumentacijskog odjela pri Arheološkom muzeju Istre, nadovezala se s objašnjenjem dijelova izložbe te načinu kako je pripremana postava iste: "Osim materijalne građe u realizaciji izložbe korištena je i arhivska građa, zapisi iz tog doba, te se nastojalo približiti publici što realniji život Novoga vijeka na našem području".

Potpuno inovativnim postavom, priča započinje prikazom svojevrsnih kulturoloških tekovina: oznakama na mletačko- austrijskoj granici- državnim „kunfinima“, kao i heraldičkim obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika. U opremanju sakralnih zdanja, među ostalim inventarom, značajno mjesto pripadalo je skulpturi, kao i zidnim slikama (freskama) s raznim prikazima biblijskog sadržaja.

Pored toga, Crkva je prožimala sve značajne događaje u životu pojedinca, obitelji i društva općenito. Vjerski obredi pratili su važna zbivanja (rođenje, sklapanje braka, blagdane i sl.) pa i kraj ovozemaljskog života. To je vrijeme kada se ustaljuje običaj da se uz pokojnika prilažu manji nabožni predmeti: krunice, medaljice, križići i privjesci - relikvijari. Sve zanimljivije je i graditeljsko nasljeđe koje je na svoj način pratilo onovremene stilske smjerove. Po prvi puta će u jednoj izložbi biti rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice (npr. uživanje duhana) upotpunit će sliku svakodnevice.

Nadalje, u zasebnoj cjelini, na sugestivan način bit će prikazane najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže uz rijeku Rašu ili, skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci. Pažljivo odabrana građa, u jasno osmišljenom i nadasve kreativnom postavu zasigurno će pobuditi znatiželju posjetitelja svih uzrasta i različitih zanimanja.

Izložba će biti otvorena do 15. studenoga 2015. godine. Ulaznica će iznositi 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za djecu.  Izložba će u ljetnim mjesecima, od srpnja do rujna biti otvorena od 9 do 23 sata, a u listopadu i studenom od 9 do 21 sat.

Autorski tim čine Ondina Krnjak i Tatjana Bradara. Dizajner izložbe je Noel Mirković.

Pratite stvaranje izložbe te aktivnosti izložbe od otvorenja nadalje na:
Facebook adresi: https://www.facebook.com/pages/Istra-lav-i-orao
Web stranici:  www.istralavorao.hr
YouTube kanalu: Istra, lav i orao

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa