Vodnjan posjetili učenici Općine Blace

0
Učenici iz Općine Blace u Vodnjanu
Učenici iz Općine Blace u Vodnjanu

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović primio je učenike prijateljske Općine Blace iz Republike Srbije koji su u Vodnjanu boravili protekli tjedan. Naime, učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole "Stojan Novaković" iz Blaca gostovali su u Vodnjanu na razmjeni djece prijateljskih gradova. Bila je to još jedna prigoda kojom su se učvrstili odnosi Vodnjana i Blaca.

Boravak od pet dana omogućio je djeci da upoznaju Vodnjanštinu te njezina kulturna bogatstva, arheološke znamenitosti, prirodnu ljepotu i gostoprimstvo domaćina. Upravo je gradonačelnik Vitasović upoznavanje i prijem upriličio na glavnom vodnjanskom trgu, na Narodnom trgu, gdje je predstavio Vodnjan i širu okolicu Južne Istre.

Učenici iz Blaca posjetili su i Osnovnu školu "Vodnjan-Dignano" gdje su s vodnjanskim vršnjacima sudjelovali na raznim sportskim aktivnostima. Prijateljstvo Vodnjana i Blaca započelo je 2011. godine kada su predstavnici Općine Blace posjetitli Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Iz prvog susreta, proizašao je značajan interes za zajedničku suradnju na području kulture i gospodarstva te su Vodnjan i Blace potpisali pismo namjere o suradnji krajem svibnja 2015. godine.

Grad Vodnjan-Dignano i Općina Blace definirali su namjere o zajedničkom poduzimanju aktivnosti s ciljem potpisivanja povelje o bratimljenju Vodnjana i Blaca.   

Prilike za suradnju otvorene su u više segmenata, a ponajviše u unapređenju poljoprivrede, razvoju odnosa na području kulture, turizma, suradnje institucija, organizacija i udruga.

Također se razmatraju mogućnosti provođenja zajedničkih projekata koje će biti moguće kandidirati na fondove Europske unije.

Boravak učenika osnovne škole iz Blaca prva je takva razmjena, a posjet vodnjanskih učenika u Blace planira se u siječnju 2016. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa