Dječji vrtić Medulin predstavio slikovnicu o povijesti općine Medulin

0
Polaznici Dječjeg vtića Medulin
Polaznici Dječjeg vtića Medulin

U povodu obilježavanja 20.  obljetnice  rada Dječji vrtić Medulin je 16. lipnja u prostorijama mjesnog doma u Pješčanoj uvali organizirao proslavu, izložbu i prezentaciju zbirke slikovnica koje su izradila djeca na temu „Od stine do stine kroz povijest općine Medulin“.

Zbirka slikovnica nastala je kao rezultat rada vrtića na projektu „Zavičajne nastave“ potaknutom od strane Istarske županije. Sastoji se od devet naslova; „Medulinsko prijateljstvo“, „Markus Gabrilus Lucius Vukus“, „Kako je Štrigun spasio kamen“, „Priča o dvije vjetrenjače“, „Moja baka Ana i krušna peć“, „Mali ribar“, „Kad otvorim prozor svoje sobe...“, „Stari turanj i njegova priča“ te „Priča o kapetanu Robertusu i sireni Mirandi“.

Slikovnice su u suradnji s odgojiteljicama osmislila djeca u dobi od tri do sedam godina života. Svakom slikovnicom daju se naslutiti povijesni likovi i događaji, te prirodna i kulturna obilježja općine Medulin:  kamenolom i uvala Soline u Vinkuranu, Vižula, stari mlinovi i crkve Sv. Agneze u Medulinu, toranj (turanj) i krušne peći u Premanturi, stari mozaik i gotovo nepoznate maritimne vile u Pomeru, ribari u Banjolama, crkva Sv. Nikole, park šuma Soline i marina u Pješčanoj Uvali, povijesna nalazišta u Vintijanu poput tzv. Domine i brojna druga.

Svečanost je počela pozdravnim govorom ravnateljice Dječjeg vrtića Medulin Severke Verbanac, koja se zahvalila na financijskoj i drugoj podršci Općini Medulin na čelu s načelnikom Goranom Buićem, te posebno ekipi iz pulske tiskare MPS s kojom su više mjeseci tijesno surađivali pri izradi slikovnica. Ravnateljica je pohvalila i odgajateljice koje su sa djecom iznjedrile zaista kvalitetne likovne radove. Tom prigodom ravnateljica Verbanac uručila je plaketu Ruži Tešija, koja je dobila priznanje kao prva ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin te radila kao ravnatelj šesnaest godina, sve do mirovine.

Gostima se obratio i zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, koji je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim angažmanom i kreativnošću cjelokupne ekipe Dječjeg vrtića Medulin i svih podružnica. Demarin je, oduševljen brojnošću djece koja su se našla na ovoj njihovoj fešti, izrazio i nadu da će dječja populacija biti sve veća iz godine u godinu, iako to istovremeno znači nove „glavobolje“ za Općinu Medulin.

„Morati ćemo graditi dodatne nove objekte za smještaj djece, pošto su i postojeći već nedostatni za sve veće zahtjeve za upisom djece, no taj ćemo zadatak odraditi sa izrazitim zadovoljstvom i na to smo spremni, jer mladima moramo pružiti maksimum“, zaključio je donačelnik Demarin.

Potom je uslijedio prigodan program kojega su uz pomoć svojih odgajateljica osmislili i pripremili djeca dječjih vrtića Medulin. U bogatom i lepršavom programu moglo se čuti mnoštvo recitacija, pjevanja te vidjeti plesačice i plesače odjevene u atraktivne i maštovite kostime, a zatim su posjetitelji pozvani da pogledaju obilje originalnih dječjih radova na izložbi u mjesnom domu.

Čarobne priče stvorene u dječjoj mašti

 „Na ovim šarenim stranicama kojima su autori djeca, nisu izložene egzaktne povijesne činjenice. To nije bila naša želja. Kroz čipku crteža prikazana je čarolija likovnog i verbalnog izričaja djece koja donosi iskrice o ljepoti i povijesti našeg kraja. Svaka dječja misao i maštarija, interpretirana na papiru, ima za cilj izazvati zainteresiranog čitatelja na istraživanje i otkrivanje stvarnih događaja, likova i obilježja. Ove slikovnice donose interpretaciju dječjih doživljaja na granicama stvarnog i imaginarnog svijeta. Upravo na način svojstven djeci rane dobi.

Putem projekta čiji je naziv ispisan na koricama ove zbirke slikovnica, oživjele su brojne priče našeg kraja koje su odgojiteljice i djeca, iz dana u dan, nizali poput perli na svilenoj niti. Ako čarobne priče stvorene u dječjoj mašti potaknu i Vas da saznate više o ljepotama i znamenitostima naše općine, tada će cilj kojem u Dječjem vrtiću Medulin težimo biti u potpunosti postignut – očuvati za budućnost čaroliju koju čine otkrivene ili još uvijek skrivene ljepote i vrijednosti kraja u kojem živimo.“, stoji zapisano na koricama ove lijepo i kvalitetno uvezene zbirke slikovnica, koju su grafički oblikovali i otisnuli tim iz tiskare MPS – Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa