Puli najviša ocjena u istraživanju otvorenosti proračuna građanima

0
Ministarstvo financija Republike Hrvatske Pulu svrstava i među najučinkovitije gradske uprave
Ministarstvo financija Republike Hrvatske Pulu svrstava i među najučinkovitije gradske uprave

Institut za javne financije predstavio je 17. lipnja u Zagrebu rezultate velikog istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica, a među najboljih 15 gradova našla se i Pula kojoj je dodijeljena najviša ocjena zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata.

Grad Pula pri samom je vrhu kada je riječ o transparentnosti rada, što je potvrdilo i posljednje istraživanje transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave koje je proveo GONG. Osim toga, Ministarstvo financija Republike Hrvatske Pulu svrstava među najučinkovitije gradske uprave u Hrvatskoj, stoga je i ovo istraživanje Instituta za financije, provedeno nad 128 gradova, posljednje je u nizu priznanja koje potvrđuje status iznimne transparentnosti Grada Pule.

„Drago mi je da je i ovo istraživanje još jednom potvrdilo kako je Pula otvorena i transparentna javna uprava koja vodi otvorenu komunikaciju s građanima. Biti već niz godina među najboljim gradovima Hrvatske po pitanju javnosti rada, veliko je priznanje i dokaz da radimo dobar posao za dobrobit svih naših sugrađana. Rezultat je svakako motivacija da nastavimo dalje istim putem kako bismo bili još bolji“, izrazio je zadovoljstvo objavljenim rezultatima pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Po prvi puta istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj, a ocjenjivala se otvorenost i transparentnost proračuna brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2014. do ožujka 2015. godine, pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

Pula je, osim objave spomenutih dokumenata, istaknuta kao pozitivan primjer zbog objave vodiča Proračun u malom te zbog dobro organiziranih internetskih stranica koje se lako i brzo pretražuju i putem kojih se građane kontinuirano poziva da sudjeluju u kreiranju proračuna. Pri tom se istaknula web stranica www.proracun.pula.hr koja je osmišljena kao „digitalna brošura“ putem koje svi građani mogu doznati općenite informacije o proračunu, zašto je bitan te na koji se način prikupljaju i investiraju sredstva. Upravo kako bi maksimalno motivirali građane, iz godine u godinu organiziraju se i tribine po svim pulskim mjesnim odborima.

Po razini otvorenosti općina, gradova i županija, osim Pule, među najboljim istarskim gradovima ocijenjenih s najvišom ocjenom su Buzet i Pazin, dok je po prosječnoj otvorenosti gradova po županijama, Istarska županija u samom vrhu, odmah iza Karlovačke županije.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je na stranici www.ijf.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa