Jakovčić u Europarlamentu o važnosti Jadransko-jonske strategije

0
Europarlamentarac Ivan Jakovčić
Europarlamentarac Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na sjednici Odbora za regionalni razvoj predstavio je nacrt svog izvještaja o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju. Naglasio je da taj dokument sadrži projekte i prijedloge za jačanje gospodarstva u svih osam zemalja na Jadranu i na Jonskom moru.

Ključne točke Strategije, rekao je Jakovčić, su prometno i energetsko povezivanje unutar regije i spajanje na glavne europske koridore, zaštita okoliša i ribljeg fonda te poticaji brodogradnji i razvoju turizma.

"Rasprava je bila odlična, a razlike vidljive u istupima pojedinih zastupnika nisu toliko velike da ne bi bile nepremostive. Vjerujem da ćemo u konačnom tekstu imati niz zajedničkih amandmana te da ćemo o Izvještaju i zajednički glasovati kako bismo u rujnu na Odboru odnosno u listopadu na plenarnoj sjednici EP-a konačno prihvatiti Strategiju za jadransku i jonsku regiju“, rekao je.

Također je istaknuo da je ta Strategija ključni dokument koji može pomoći razvoju svih država na Jadranu i na Jonskom moru te na Zapadnom Balkanu. Tu mogućnost, uvjeren je Jakovčić, ćemo i iskoristiti. Na vladama tih država ali i na gospodarstvenicima te na civilnom društvu je da šansu koju smo otvorili i predložili u EP-u iskoriste kao razvojnu strategiju svake od zemalja na području te makroregije". 

U raspravi na Odboru za regionalni razvoj predstavnici ostalih političkih skupina u EP-u, kao izvjestitelji u sjeni, ocijenili su da je glavni izvjestitelj Jakovčić pripremio vrlo kvalitetan dokument. Zastupnici su najavili niz amandmana na tekst nacrta Jadransko-jonske strategije.

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (Europski konzervativci i reformisti) kazala je kako su najveći problemi u zemljama jadransko-jonske regije, posebno u državama koje nisu članice EU-a, nedovoljni administrativni kapaciteti i slaba povezanost. „U Hrvatskoj su poteškoće osobito vidljive na otocima i u priobalju. Ti su dijelovi dosta izolirani", upozorila je.

Hrvatski zastupnik Davor Škrlec (Zeleni/Europski slobodni savez), istaknuo je da je jamstvo uspjeha Hrvatske održivi turizam koji se temelji na bogatstvu nacionalnih parkova i parkova prirode, održivi transport te lokalno proizvedena hrana.

"Zalažem se za zajedničku strategiju u području energetike. Smatram da nam je dovoljan jedan LNG terminal kao rezultat dogovora Italije, Hrvatske i Slovenije. Takvim regionalnim projektima bolje bismo iskoristili mogućnosti EU fondova“, mišljenja je slovenski zastupnik Franc Bogovič (Europska pučka stranka).

O konačnom tekstu izvještaja zastupnika Jakovčića o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiji na Odboru za regionalni razvoj raspravljat će se u rujnu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa