Legalizacija objekata u Puli: Grad poziva na hitnu popunu dokumentacije

0
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Otkako je u 2013. godini započeo proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata, do danas je s područja Grada Pule i okolice pristiglo ukupno 5.690 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, a do 1. lipnja ove godine riješeno je više od 48 posto, odnosno 2.745 zaprimljenih predmeta.

Budući da je za pokrenute postupke Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja postavilo rok do kraja 2015. godine i vremena je sve manje, svi su građani, osobito oni koji su primili zaključke za dopunu i oni koji su dostavili prazne ili nepotpune zahtjeve, dužni što prije dostaviti potrebnu dokumentaciju kako njihovi zahtjevi ne bi bili odbijeni. Trenutno je 1.520 nepotpunih zahtjeva, odnosno 27 posto zahtjeva koje valja riješiti u što kraćem roku kako građani ne bi izgubili mogućnost legalizacije po povoljnim uvjetima.

U Puli je s početkom lipnja preostalo riješiti 3.215 zahtjeva. Njih 829 ili 15 posto od ukupnog broja, u visokom je stupnju dovršenosti, što znači da je građanima preostalo izvršiti uplatu naknade za ozakonjenje kako bi stekli zakonske uvjete za izdavanje rješenja o legalizaciji.

Pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić zadovoljan je dinamikom rješavanja zahtjeva.

„Proces legalizacije u Puli ide planiranom dinamikom i u roku rješavamo sve predmete koje nam pristižu. Upravo kako bi se ubrzao proces rješavanja zaprimljenih zahtjeva, Grad Pula zaposlio je deset djelatnika na određeno vrijeme isključivo kako bi radili na rješavanju predmeta legalizacije, a njihov se rad financira upravo od legalizacije“, ističe pročelnik.

Naime, od ukupnog iznosa naknade, 50 posto sredstava odlazi u državni proračun, a 20 posto iznosa čini prihod ureda koji radi na predmetima i donosi rješenja legalizacije. Grad ili općina na čijem se prostoru nalazi bespravna građevina dobivaju 30 posto sredstava i namjenski se koriste za izradu prostornih planova te poboljšanje infrastrukture.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa