Istra prva u Hrvatskoj po broju ovisnika o heroinu

0

Neslavno prvo mjesto crne ljestvice po broju ovisnika o heroinu u Hrvatskoj trenutačno drži Istarska županija, gdje je u prošlog godini zabilježena najveća stopa liječenih zbog zloporabe opojnih droga, piše Slobodna Dalmacija.

Sljedeća tri mjesta drže dalmatinske županije: Zadarska, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska, a nakon njih slijedi Grad Zagreb. Prošle godine u tom su registru bila 7733 liječena ovisnika, njih 175 manje nego 2009. godine, no podatak koji nesumnjivo upućuje na trend smanjenja konzumenata heroina i teških opijata je broj onih koji su se prvi put javili na liječenje.

- Cijelo prošlo desetljeće ta se brojka kretala oko 700 novih ovisnika, a sada prvi put imamo situaciju da se na liječenje javilo njih 430. Iako se broj ovisnika sporo smanjuje, jer oni koji uđu u sustav liječenja, u njemu ostaju sve duže, bitno je da onih koji dolaze prvi put ima sve manje - kaže dr. Dragica Katalinić, voditeljica Registra liječenih ovisnika u Zavodu.

Iako su teški opijati i dalje “ubojica broj jedan”, stručnjaci upozoravaju kako Hrvatska već sada ima ozbiljan problem s drugom pošasti koja je preplavila ulice - sintetičkim drogama.

Amfetamini i metamfetamini, sintetički kanabinoidi, razna stimulativna kemijska sredstva, “party” i “dance” droge za dizanje raspoloženja te mješavine u kojima ima svega i svačega, od domestosa do kemikalija koje se koriste u proizvodnji umjetnih gnojiva, postat će vrlo skoro veći problem od heroina i kokaina.

Ne samo za policiju, koja je korak iza “proizvođača” novih spojeva koji još nisu na listi zabranjenih supstancija, već i za zdravstveni sustav. Sa supstancijama koje nepovratno razaraju mozak, jetru, bubrege i srce sintetičke droge jednako su pogubna učinka, ali znatno rasprostranjenije i puno dostupnije jer im je cijena neusporedivo niža od kokaina. Tabletica ecstasyja, primjerice, može se kupiti već za 20 kuna.

- Samo lani otkrili smo 20 novih sintetičkih droga ili psihoaktivnih supstancija koje do sada nismo imali na listi zabranjenih sredstava. A tamo je već registrirano više od 300 droga. Više ih nema smisla ni nabrajati jer svaki dan dolaze nove. Zadnje što je otkriveno je cijeli niz sintetičkih kanabinoida u “Spice” proizvodima, mješavini bilja koja se prodaje u specijaliziranim trgovinama i preko interneta, a prodaju se kao “egzotični mirisi koji imaju bogatu aromu” - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Dubravko Klarić, voditelj Vladina Odjela za droge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA