Malin in Medulin: Dan brašna kod obnovljenog medulinskog mlina

0
S predstavljanja programa povodom Dana Općine Medulin
S predstavljanja programa povodom Dana Općine Medulin

Na konferenciji za medije, održanoj 10. lipnja u kuli-vjetrenjači (mlinu) na medulinskoj rivi, predstavljen je današnji program koji će se odvijati na rivi. Općina Medulin 11. lipnja 2015. godine obilježava Dan općine Medulin koji počinje u 17.00 sati svečanom sjednicom Općinskog vijeća te dodjelom nagrada i priznanja Općine Medulin za 2015. godinu. Nakon svečane sjednice, program se nastavlja na medulinskoj rivi povodom Dana brašna, kod kule-vjetrenjače (mlina).

Program na rivi će obogatiti dječje radionice, nastupi djece medulinskih vrtića i osnovnih škola, DKUS Mendula, KUD Rakalj, udruga Istra Inspirit sa svojim performansom mlinara i mlinarica, nastup zbora ZARO te medulinska grupa Sakramenski uz prezentaciju i prodaju brašna i prigodnih suvenira izrađenih od strane Medulin Arta, ateljea Luisa i udruge Marimed.

Konferenciju za medije otvorio je načelnik Općine Medulin Goran Buić
Konferenciju za medije otvorio je načelnik Općine Medulin Goran Buić

Konferenciju za medije otvorio je načelnik Općine Medulin Goran Buić rekavši  da je ovo prva konferencija za medije u povijesti medulinskog mlina, posvećena mlinu koji će konačno zaživjeti.

- Novoobnovljena medulinska kula, koja time opet postaje vjetrenjača, predstavlja novi brend „Malin in Medulin“ zahvaljujući DKUS Menduli, Manueli Hrvatin i Ministarstvu turizma koje je odobrilo čak 800.000,00 kuna za mehanički dio građevine. Prekrasno je vidjeti kako su se u ovaj projekt svesrdno uključila sva djeca dječjih vrtića naše općine, školarci i studenti. Osim turističkog proizvoda i novog brenda ovdje imamo jednu priču koja je pozitivno obuhvatila cijelu općinu Medulin, te se oko ove vjetrenjače stvorila jedna zaista pozitivna atmosfera. Mlin je bio povijesna atrakcija još u 19.stoljeću, a i sada u 21. stoljeću će ponovo biti atrakcija jer na Mediteranu ovakvog tipa vjetrenjače nema. Nadamo se da će se vjetrenjača i zavrtjeti do kraja godine pošto smo sredstva dobili, a gotov je i strojarski projekt, tako da imamo sve što je potrebno za realizaciju ove ideje. Na ovaj način možda nećemo dobiti morske orgulje, ali ćemo zato dobiti „Malin in Medulin“, rekao je Buić.

Načelnik Buić je naglasio kako je vjetrenjača potaknula masu kreativaca i udruga da kroz razne izražajne tehnike osmisli originalni medulinski suvenir. Dok jedni slikaju vjetrenjaču, djeca pišu priče na temu vjetrenjače, a zanimljivost je i to da mještani donose svoje starine koje su čuvali po tavanima, a koje će biti izložene u unutrašnjosti vjetrenjače kao svojevrstan mini muzej. Ova pozitivna priča koja se zavrtjela odjeknut će daleko, tako da će Medulin biti poznat ne samo po prekrasnim plažama i sportskom turizmu već i po obnovljenoj staroj vjetrenjači i priči koja se vezuje uz nju. Općina planira osposobiti i drugu vjetrenjaču koja se nalazi u auto kampu Medulin, i na taj način stvoriti atraktivan tematski park, pošto ovakvih vjetrenjača nema na mediteranu, zaključio je Buić.

Zahvaljujući DKUS-u Mendula i njihovoj predstavnici Manueli Hrvatin, Općina Medulin je zajedno sa njima krenula u revitalizaciju mlina-vjetrenjače za koji je osmišljen i prigodni logotip sa natpisom „Malin in Medulin“. Predstavnica DKUS-a Mendula Manuela Hrvatin koja se bavila revitalizacijom mlina, koji je bio u vlasništvu Andree i Ivana Pošića, istaknula je da je ideja o njegovoj revitalizaciji stigla sa više mjesta budući da je to  bila želja svih građana i udruga, te da će mlin biti budući brend, obzirom da se radi o jedinstvenoj vjetrenjači na vjetar na Mediteranu. Preko puta ove vjetrenjače, nalazi se još jedna vjetrenjača za čije će renoviranje tražiti sredstava iz EU fondova.

Od sutra, uz veliku potporu Općine Medulin, turističke zajednice općine Medulin, vrtića, škola te lokalne zajednice uključene u cijeli projekt revitalizacije mlina, dosadašnja kula bi se trebala početi zvati mlin. O navedenom mlinu je medulinac Mario Klarić napisao knjigu. U mlinu se nalaze razni predmeti vezani uz brašno kao npr. šešula koju je izradio medulinac Denis Ružić, a služi za uzimanje brašna. U njemu će se prodavati 30 vrsta različitog tipa brašna, a Općina Medulin i turistička zajednica općine Meduln će financirati jednu studenticu praktikuma Sveučilišnog preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam iz Pule, koja je iz Medulina koja će posjetiteljima prezentirati proizvode u mlinu. Uz to prikazivati će se i film na više jezika.

Udruga Istra Inspirit će održati performans mlinara i mlinarica oko mlina, u prigodnim kostimima koje je dizajnirala i izradila Kristina Nefat. Predstavom „Malin in Medulin“ dočarati će posjetiteljima mlina priču o prodaji unosnog posla Pošićevih. Redateljica predstave Istra Inspirita je Petra B. Blašković.

U cijeli projekt je uključen i Ivan Stefanović student praktikuma Sveučilišnog preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam iz Pule te fotograf Đani Celija.

Osim već navedenih, projekt je realiziran i u suradnji sa Upravnim odjelom za turizam Istarske županije.

Branko Orbanić, izvođač građevinskih radova iz firme Kapitel, iz Žminja, pojasnio je izradu krova mlina koji mora biti specifične građe radi smjera vjetra na način da se može okretati krov kako bi omogućio  pokretanje elise mlina. Rekao je da je specifičnost ovog mlina ta što je na samom moru pa iz tog razloga ima vlage koja razara žbuku pa su bile potrebne konstantne improvizacije kroz povijest tj. tzv. krpanje, a zbog toga su danas na mlinu vidljivi razni oblici žbuke koja se radila kroz povijest. Pri obnovi mlina je trebalo paziti na te specifičnosti i različitosti, a za obnovu krova ove  vjetrenjače orkasnki vjetrovi predstavljaju problem jer bi se sve što se napravi moglo polomiti te pri izvođenju radova treba uzeti u obzir i taj faktor.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa