Jakovčić podržao rezoluciju o jednakosti žena i muškaraca

0
Ivan Jakovčić, IDS-ov zastupnik u EU parlamentu
Ivan Jakovčić, IDS-ov zastupnik u EU parlamentu

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić podržao je rezoluciju o jednakosti žena i muškaraca. U svom obraćanju na plenarnoj sjednici naglasio je da su neravnopravnost i diskriminacija žena na tržištu rada potpuno neprihvatljivi i u suprotnosti s temeljnim vrijednostima EU-a. U raspravi Jakovčić je kritizirao zastupnike koji se zbog ideoloških razloga protive prihvaćanju rezolucije o jednakosti žena i muškaraca.

Rezolucijom EP-a se traže odlučne praktične mjere protiv diskriminacije na tržištu rada. Prema podacima EU-a žene su za isti posao 16,4% manje plaćene od muškaraca. Od Europske komisije se traži i pokretanje zakonodavne inicijative u području sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

"Prihvaćanje rezolucije o jednakosti žena i muškaraca od iznimne je važnosti. To je osobito važno za ravnopravnost na  tržištu rada. Žene su danas za isti posao manje plaćene od muškaraca što nije ni pošteno ni pravedno i zbog toga je takvo stanje neodrživo. Stoga me čudi što pojedine zastupnice i zastupnici zbog ideoloških razloga nisu podržali tu rezoluciju“, kazao je Jakovčić.

Dodao je kako zastupnici pripadaju različitim strankama i zastupaju različite ideologije, no jednakost među spolovima jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a. Naglasio je da su glavni dijelovi rezolucije dogovoreni i podržani na radnim tijelima Europskog parlamenta.

„Svi, naime, znamo koliko je važno praktično primijeniti načelo jednakosti žena i muškaraca. Kada je riječ o pozivanju na načelo supsidijarnosti ja svakako pripadam među one zastupnike koji se zalažu da se problemi rješavaju na regionalnoj i lokalnoj razini. No jednakost i sloboda temelji su EU-a i puno su važniji od načela supsidijarnosti“, zaključio je.

Uvjeren je da jednakost među ljudima mora biti conditio sine qua non življenja na samo na području EU-a već i u cijelom svijetu. 

Rezolucija o jednakosti žena i muškaraca prihvaćena je s 341 glasom za, protiv je bio 281 zastupnik, a 81 je bio suzdržan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa