SIK: Istarski gradovi i općine nisu sposobni voditi vatrogastvo

0
Darko Vidmar i Bruno Bulić
Darko Vidmar i Bruno Bulić

„Istarskom vatrogastvu potrebna je reorganizacija jer jedinice lokalne samouprave kao osnivači nisu sposobne voditi tu djelatnost“, smatra predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić. Kako kaže, krajnje je vrijeme da im se da na znanje da su dužni u skladu sa zakonom plaćati ljude koji obavljaju tako odgovoran posao. „Tu nije samo riječ o gašenju požara, već i o pomaganju unesrećenima, a za trajanja turističke sezone, broj ljudi, a samim time i nesreća je znatno veći“, rekao je Bulić.

Smatra kako oni koji znaju što je vatrogastvo tu djelatnost trebaju dići na višu razinu, a jedinice lokalne samouprave, koje su dužne iz proračuna izdvajati novac za njihove aktivnosti, to ne čine.

Stoga će predstavnici SIK-a ići na razgovor s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Istarske županije Dinom Kozlevcom i predložiti mu da se JVP vode iz jedne sredine. „Načelnici, gradonačelnici, osobe koje se ne razumiju u taj posao ne mogu ga voditi. Netko je očito krivo shvatio decentralizaciju“, rekao je Bulić. Kaže kako ona ne znači da treba „dijelit pare po babama i stričevima, zapošljavati i otpuštati preko veze“ jer se tako dovodi u pitanje funkcionalnost vatrogastva. „Tko je bliže vatri, taj se bolje grije“, zaključio je Bulić.

Darko Vidmar, predstavnik vatrogasaca u SIK-u izjavio je kako je krajnje vrijeme da se nešto učini, jer su problemi veliki. „U Istri je sedam vatrogasnih postrojbi i svaka ima svoje osnivače.  Svaka od njih ovisi o financijskoj moći osnivača i razumijevanju vatrogastva. Tako vatrogasci rade s različitim primanjima i u različitim uvjetima“, veli Vidmar i dodaje da je to nedopustivo.

SIK je 2002. isposlovao kolektivne ugovore kako bi se u istom poslu na različitim lokacijama održala jednakost, ali ugovori se ne poštuju. Osnovica plaće vatrogasaca iznosi 1.788,60 kuna, koeficijent im je 2,53, s bruto plaćom od 5.400 do 5.500 kuna istarski vatrogasci slabije su plaćeni nego oni iz Rijeke, Zagreba i Splita, a regres i Božićnica im se ne isplaćuju.

Vidmar je istaknuo osnivače koji ne plaćaju svoje obaveze, za JVP Pazin to su općina Tinjan i Gračišće, u  Umagu probleme stvara Brtonigla, u Puli Barban... Vidmar napominje kako svugdje postoje problemi upravo zato što ne uspiju sve općine iz svojih proračuna izdvojiti za vatrogastvo i onda za njih plaćaju drugi. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa