Pustolovno ljeto s Monte Librićem

0
Polaznici radionice
Polaznici radionice

Monte Librić ovoga je ljeta ponudio malim kreativcima pravu pustolovinu i na temu Pule tijekom srpnja i kolovoza na maštovit ih način uveo u povijest svoga grada. Naime, radionice, koje je osmislila voditeljica Monte Librića Slava Ćurković, održavale su se prvi put ovoga ljeta u starogradskoj jezgri, na pulskom Kaštelu.

“Niz uzbudljivih radionica na otvorenom na zabavan i kreativan način povezivale su prošlost i sadašnjost našega grada. Edukativnim sadržajem osam petodnevnih programa djeca su imala priliku, u društvu novih prijatelja, izraziti kreativni potencijal i istraživati povijesne zanimljivosti Pule”, rekla nam je Slava Ćurković.

U sklopu programa djeca su istraživala zanimljivosti iz bogate povijesti grada, obrađivala povijesne epohe kroz radionicu kostimografije, upoznala načine življenja u antičko doba i izrađivala antičko posuđe. Doznali smo da su mališani učili o mitovima i legendama te rješavali zagonetne misterije, bavili se brodogradnjom, upoznali kazališnu povijest kroz scenske igre, bavili se izradom digitalnog filma…

Polaznici radionica uče kroz igru.
Polaznici radionica uče kroz igru.
Djeca su, među ostalim, izradila i carsku uniformu.
Djeca su, među ostalim, izradila i carsku uniformu.

Pustolovina završava 26. kolovoza, a predzadnjeg dana mališani su se bavili temom  gusara te tragali za ogrlicom Kraljice Sissy. Zadnja radionica održana od 24. do 26. kolovoza, bila je posvećena Austrougarskoj Puli. Reakcije polaznika govore sve – njih 18 složilo se da im je ovo najbolji način da ispune slobodno vrijeme tijekom ljetnih praznika. Voditeljice, Ina Delić i Željka Kondić Dabo te volonterka Dijana Alavanja iskazale su zadovoljstvo kreativnošću i angažmanom polaznika. Pokazale su nam kostime koje su izradili, a inspiriralo ih je, naravno, doba Austrougarske. Djevočice su izradile krinolinu, a dječaci uniformu careva toga doba. Kako bi doznali nešto više o vezi Pule i Austrougarske, posjetili su i Dom hrvatskih branitelja, njegovu mornaričku knjižnicu i mjesto održavanja carskih balova.

Slavica Ćurković rekla nam je da je ukupno 80 polaznika ovoga ljeta sudjelovalo u uzbudljivim pustolovinama, među kojima i djeca iz Zagreba koja su u Puli ljetovala, dok su neka djeca, toliko oduševljena radionicama, na njih dolazila i više puta tijekom ljeta. “Imali smo izuzetno velik interes djece i roditelja, što je najbolji dokaz da su edukativne radionice ovoga tipa doista dobar način da djeca puno nauče o svome gradu i to na njima blizak način - kroz igru, zagonetke, zabavu..”, zaključila je S. Ćurković te se posebno zahvalila Povijesnom muzeju Istre što im je ustupio Kaštel za održavanje radionica. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA