Sabatti: Država mora pronaći dugoročno rješenje za Uljanik TESU

0
Izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji na temu problematike tvrtke Uljanik TESU
Izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji na temu problematike tvrtke Uljanik TESU

U sjedištu Istarske županije u Puli 27. svibnja je održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji na temu problematike tvrtke Uljanik TESU d.d.

Otvarajući sjednicu predsjednik GSV-a dr.sc. Boris Sabatti kazao je kako je početkom tjedna održan sastanak s Upravom i sindikatima TESU-a, kojom su prisustvovali i istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te saborski zastupnik Valter Boljunčić. Predradnje su, dodao je Sabatti, upućene i od strane Uprave i od istarskog župana te je zatražen hitan sastanak s Ministarstvom financija i CERP-om. Odgovor, međutim, još nije pristigao.

„TESU je perspektivna, izvozno orijentirana firma koja zapošljava 107 radnika te ima kvalitetan i prepoznatljiv proizvod za koji ima tržište. Današnju smo sjednicu sazvali kako bi pružili potporu radnicima i Upravi TESU-a koji se trenutno našao u problemima, koji nisu nerješivi i mogu se prebroditi. S obzirom da se TESU nalazi u stopostotnom vlasništvu Ministarstva  financija, odnosno CERP-a, dugoročno rješenje za TESU jedino može i mora pronaći samo vlasnik, tj država“, naglasio je Sabatti dodajući kako Istarska županija i Grad Pula podržavaju Upravu TESU-a u pronalasku rješenja za izlazak iz poteškoća u kojima se trenutno nalaze. Također, Grad i Županija  podržavaju radnike u njihovim zahtjevima za isplatom neisplaćenih plaća.

Nadalje, istaknuo je predsjednik GSV-a, traži se od Ministra financija i CERP-a da, sukladno dogovoru i zaključcima sa sastanka održanog u ponedjeljak, odnosno sukladno dopisu upućenom od strane župana, da organizira sastanak na kojem će se zajednički naći prihvatljivo i održivo rješenje za TESU.

Govoreći o tvrtki, predsjednik Uprave Nevio Bugarin rekao je kako „TESU stvara proizvode visokog stupnja tehnološke složenosti, potiče razvoj, obrazovanje i zapošljavanje stručnih kadrova, a njezinim bi se gubitkom poništili svi postignuti rezultati, a posljedice bi osjetila kako lokalna zajednica tako i država u cjelini“.

Kutlača: Bez privatizacije i novog vlasnika nema budućnosti za TESU

Sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača napomenuo je kako bez privatizacije i novog vlasnika budućnosti za TESU nema. TESU je, smatra, značajna firma zbog svoje veličine, svojih mogućnosti, znanja i tradicije.  

Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije, kako stoji u danas donesenom Zaključku, podržava sve aktivnosti relevantnih subjekata koje imaju za cilj opstanak tvrtke Uljanik- TESU d.d., koja je jedan od simbola Grada Pule i Istarske županije i čija se cjelokupna proizvodnja plasira na inozemna tržišta, koji stvara proizvode visokog stupnja tehnološke složenosti, te potiče razvoj, obrazovanje i zapošljavanje stručnih kadrova.

Nadalje, Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije upućuje preporuku vlasniku Društva da u suradnji s Upravom Društva i sindikatima koji djeluju unutar Društva, poduzme sve potrebne aktivnosti u cilju iznalaženja rješenja za opstanak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

Zaključak stupa na snagu danom donošenja i upućuje se Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i CERP-u uz zahtjev da Gospodarsko-socijalno vijeće Istarske županije informiraju o poduzetom. Zaključak se upućuje i predsjedniku Skupštine Istarske županije uz zahtjev da upozna vijećnike sa stanjem u tvrtki Uljanik-TESU

Odluke Štrajkačkog odbora Uljanik TESU-a

1. Isplatom jedne i pol plaće ispunjen je osnovni zahtjev Štrajkačkog odbora te se prema istoj odluci štrajk ne prekida već stavlja u mirovanje do ispunjenja ostalih zahtjeva

2. Isplatom jedne i pol plaće problem TESU-a nije ni blizu riješen i Štrajkački odbor zasjeda do ispunjenja ostalih zahtjeva, a pogotovo o isplati jedne plaće mjesečno

3. Od ispunjenja uvjeta o isplati jedne plaće mjesečno ovisit će podrška Štrajkačkog odbora radu Uprave o čemu će odbor odlučivati po potrebi

4. obzirom na stavljanje štrajka u mirovanje Štrajkački odbor odgađa odluku o prosvjednom izlasku u grad 29. svibnja

5. Štrajkački odbor inzistira na dugoročnom rješavanju problema Uljanik TESU-a što podrazumijeva financijsku stabilizaciju i privatizaciju društva

Iz Odbora poručuju kako se sve aktivnosti pa i ove odluke poduzimaju u cilju opstanka društva i ispunjavanja svih obaveza prema kupcima i poslovnim partnerima, kojima Štrajkački odbor upućuje zahvalu za razumijevanje situacije u kojoj se radnici TESU-a nalaze, ali i prepoznavanju namjere radnika da na nikakav način ne naštete poslovnim partnerima

Štrajkački odbor, ujedno zahvaljuje na podršci svima, a posebno kolegama iz Sindikata strojovođa Hrvatske koji su donijeli odluku o održavanju štrajka solidarnosti s radnicima TESU-a. Potreba za štrajkom solidarnosti ne prestaje obzirom da ni štrajk radnika TESU-a nije završen, a problemi nisu ni blizu riješeni, dodaju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa